Harbin Opera House lijkt door de natuur gebouwd
MAD Architects won in 2010 de internationale competitie voor het Harbin Cultural Island. Hierin zat het ontwerp voor een schouwburg, een cultureel centrum en de omgeving langs de Songhua rivier. Het bureau heeft dit waterrijke gebied als uitgangspunt genomen voor het ontwerp; de schouwburg kenmerkt zich met een structuur die door wind en water gevormd lijkt.
“Wij zien het Harbin Opera House als cultureel centrum van de toekomst – een groots trefpunt van kunsten, maar ook een openbare ruimte die de integratie van mens, kunst en stadsidentiteit centraal stelt en tegelijkertijd samensmelt met de omringende natuur,” aldus Ma Yansong, directeur van MAD Architects.
Ontwerp schouwburg
De schouwburg reflecteert het nabijgelegen landschap met een kromlijnige gevel, gemaakt van witte aluminium panelen die doorlopen in de openbare ruimte. De structuur omarmt daarbij het plein dat tussen de twee theaters gesitueerd is. De zachte, ronde vormen en strakke lijnen lopen naadloos van het exterieur over in het interieur, dat warmte uitstraalt met golvende houten muren.
Bezoekers worden als natuurlijk de lobby in begeleid, met grote glazen muren die de gevel naadloos over laten gaan in het gebogen plafond. Hoogtepunt is een kristalachtige glazen structuur dat afwisselend glad en gefacetteerd is; een referentie naar de sneeuw en het ijs van het koude klimaat van noordelijk China.
Inrichting theaterzalen
In de grote theaterzaal krijgen bezoekers een warm onthaal door rijke kleuren en een houten muur en plafond die op sommige plekken lijken te eroderen. Hierdoor lijkt het hout, gemaakt van de Mantsjoerijse es, zich om het podium en de zitplekken te wikkelen. Subtiele openingen in de structuur houden de bezoeker verbonden met de buitenwereld.
De tweede, kleinere theaterzaal kenmerkt zich met golvende muren, als een rimpeling in het water, en een groot panoramisch raam achter het podium. Dit raam van geluidsdicht glas moet een natuurlijke achtergrond bieden voor optredens, waarbij het podium als een soort verlenging van de natuur fungeert.
Interactie
De openbare ruimte rond het schouwburg nodigt uit tot interactie. Bezoekers kunnen de slingerende structuren volgen en op sommige plekken zelfs de gevel oplopen. Bovenaan vinden ze een open ruimte dat kan dienen als podium en waarvan men uit kan kijken op de skyline van de stad.

Het Harbin Opera House lijkt door water en wind gevormd te zijn. Foto door Adam Mørk
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Groots denken en grote plannen vergen stevig leiderschap
7 jul om 07:30 uur 12 minGebiedsontwikkeling vraagt naast het maken van stedenbouwkundige plannen om diverse vormen van samenwerking,…
Droogtemonitor: de laatste stand van zaken
2 jul om 07:30 uurDe vakanties zijn begonnen, het zomerweer is daar, maar ook potentieel schadelijke droogte. Hoe houd je…
Oud-minister Sybilla Dekker: ‘Begrijp hoe besturen werkt’
30 jun om 07:30 uur 13 minJarenlang stopte het Rijk de ruimtelijke ordening onder de zoden. Tot verdriet van Sybilla Dekker, voormalig…
Bewoners maken de buurt
25 jun om 07:30 uur 6 minDe Amsterdamse Rekenkamer waarschuwde dit voorjaar voor onleefbare en onveilige nieuwbouwwijken. In een column…
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
Nieuwe inspiratie voor toekomst en inrichting van Nederland
23 jun om 09:30 uur 14 minVanuit haar studie en werk ontwikkelde Mare de Wit niet alleen een scherpe focus op het thema water, maar ook…
Gevels van kersenpitten of rioolwater
17 jun om 07:30 uur 2 minIn onze digitale magazines ontdek je bijzondere aspecten van de bouw in de rubriek Bouwstenen. Zoals het…
Gebiedsontwikkeling: mens en maatschappij te veel een niche
12 jun om 07:30 uurVrouwen domineren ons nieuwe themanummer Gebiedsontwikkeling en niet in het minst dankzij de keuze van…
Reactie toevoegen