Blog

337.000 euro aan... borden!!!

In de laatste BuitenSpelen stond een overzicht van ABOS over het aantal speeltoestellen en de kosten ervan in 58 gemeenten. Fascinerende cijfers. Het meeste geld wordt uitgegeven aan ondergronden. Ruim 39 miljoen euro op een totaal van 112 miljoen. Maar iets anders viel mij erg op. De 58 gemeenten gaven samen exact 337.173 euro uit aan…….. ver-gebod en publicatieborden.

337.000 euro aan... borden!!!

In totaal werden 2688 borden geplaatst. Dat is 125 euro per bord. An sich valt dat dan nog wel weer mee, maar vooral het aantal (en dus de totale hoeveelheid geld dat ermee gemoeid is) valt op. In de ranglijst per productcategorie nemen deze borden de achtste plaats in qua aantallen. Op de lijst van investeringen staan de borden wat lager, maar zijn het nog altijd middenmotors. Er wordt veel meer geld uitgegeven aan bijvoorbeeld sporttoestellen in de buitenruimte, waterspeelplekken, stapstenen, schaakborden en trimtoestellen, om maar eens een dwarsstraat te noemen. Dat er veel geld naar ondergronden gaat, is misschien nog wel te billijken. Immers, veiligheid is een groot goed.

Tegelijkertijd geven we daar echter ook weer mee aan dat veiligheid misschien wel een veel te dominante factor is in het totale uitgavenpatroon voor speeltoestellen. Zeker als je daar het woud aan ge- en verbodsborden aan toevoegt. Die zijn in negen van de tien gevallen ook weer gerelateerd aan veiligheid. Oudere jongeren niet gewenst, niet na acht uur ’s avonds spelen, alleen voor omwonenden…… Uit het onderzoek blijkt dat er in de 58 gemeenten voor meer dan drie miljoen aan schommels is neergezet. Een schommel kost gemiddeld zo’n 1800 euro. Voor al die borden hadden we dus bijvoorbeeld ook 187 nieuwe schommels neer kunnen zetten. Per inwoner in de berekende gemeenten hadden we zeven euro aan spelen uit kunnen geven. Allemaal een stuk interessanter dan borden waarop staat wat je vooral niet mag. Spelen moet overal mogen. De maatschappij is zelfregulerend genoeg om geen ge- en verbodsborden te hoeven. Iets dat tegenwoordig toch niet meer gelezen wordt.

Terug naar overzicht columns >>>

 Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel