Blog

Column: Achter de horizon

Ooit dacht men dat de aarde plat was. Dat de zon magische levenskracht had. Dat deze hete schijf op de zonnewagen van Helios, voortgetrokken door paarden, langs de hemel werd voortbewogen. Achter de horizon reed Helios ’s nachts terug naar het oosten om de volgende ochtend weer op te komen.

Inmiddels heeft de wetenschap ons het inzicht gegeven dat de aarde rond is en dat de zon een grote, zware gasbal met kernfusie is waar de aarde omheen draait. Echter, we weten nu ook dat de magische energie van de zon inderdaad essentieel is voor leven op deze planeet en dat al het zonlicht voldoende zou moeten zijn om de hele planeet van elektriciteit te voorzien.

 

Ooit dachten wij dat het goed was als bij bouwplannen de auto’s op eigen terrein werden geparkeerd. Dat strenge parkeernormen zouden bijdragen aan een lager autobezit en -gebruik. Dat het parkeertarief magische krachten bezat en winkelomzet kon scheppen en vernietigen.

 

Inmiddels heeft de wetenschap ons het inzicht gegeven dat dubbelgebruik van parkeerplaatsen veel openbare ruimte kan schelen en dat het bezit en gebruik van de auto afhankelijk is van veel meer sociaal-economische en stedenbouwkundige factoren. En ook wordt keer op keer aangetoond dat het parkeertarief nauwelijks invloed heeft op de aantrekkelijkheid van een winkelgebied.

 

Wij kunnen vaak niet verder kijken dan onze eigen horizon, waarachter ’s nachts de zon beweegt om morgen weer op te komen. Een morgen waarin het parkeerbeleid rekening moet houden met smart grids en centrale parkeerplaatsen voor elektrische auto’s, die onze wijken ’s nachts van licht voorzien. Elektrische auto’s die overdag met het overdadige zonlicht worden opgeladen – de zonnewagens van Helios.

Deze column is geschreven door Marco van Burgsteden en verschenen in PARKEER24 02/2017.Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel