Digitaal bouwmeesterschap

woensdag 21 januari 2015
timer 3 min
Tegenwoordig kunnen complexe vormen die met de computer worden gegenereerd industrieel worden vervaardigd. Dit wordt mogelijk gemaakt door ontwikkelingen in ontwerp- en productiemethoden waarbij het fabriceren van niet-gestandaardiseerde bouwelementen haalbaar is geworden. Door de koppeling tussen digitaal ontwerp en digitale fabricagetechnieken kunnen architecten specifieke parameters uit het productieproces gebruiken binnen het architectonisch ontwerp.

Deze column van Wessel van Beerendonk is gepubliceerd in de Innovatiecatalogus 2015. U kunt dit nummer digitaal nalezen in onze bibliotheek. U kunt het nummer ook nabestellen. Neem daarvoor contact met ons op.
 

De toepassing van industriële robots speelt hierbij een belangrijke rol in het architectonisch productieproces. De complexe geometrie bestaat doorgaans uit meerdere unieke bouwelementen. Met behulp van digitale fabricage kunnen de verschillende elementen vanuit het ontwerp direct omgezet worden in data waarmee de industriële robot wordt aangestuurd. Door meerdere industriële robots in lijn te schakelen kan het, dankzij de multifunctionaliteit van dergelijke robots, een dure productielijn vervangen en zo goedkoper grote aantallen objecten met uiteenlopende vormen realiseren. De aanzienlijk gedaalde kosten van deze betrouwbare machines maakt dit het juiste moment om ze in te zetten in het digitale ontwerp- en maakproces van complexe geometrische bouwdelen.
 

Deze ontwikkelingen kunnen leiden tot een herdefiniëring van de architect. Een architect die zich deze innovaties eigen maakt en daardoor de eigenschappen van het maken als essentieel deel van het ontwerpproces ziet, zal in staat zijn exact datgene op te leveren wat hij of zij ontworpen heeft. De kwaliteit en integriteit van het ontwerp worden hiermee gewaarborgd. Deze digitale bouwmeester is op de hoogte van de hedendaagse productiemogelijkheden en zet deze in om de kwaliteit van het ontwerp te versterken. Daarmee kan hij zich distantiëren van zijn stilistische adviseursrol en een meer leidende rol aannemen om tot intelligente integrale ontwerpen te komen.
 

Daar waar de modernisten hun inspiratie vonden in de mogelijkheden van gestandaardiseerde industriële fabricageprocessen, zo kunnen de hedendaagse digitale bouwmeesters zich laten leiden door de toegenomen vrijheid van digitale ontwerpprocessen en de directe koppeling met het robot gestuurde productieproces.
 

Binnen Studio RAP (Robotics, Architecture & Production) werken we op die manier. We zetten ons als ontwerp- en fabricagestudio in om robot gestuurde productietechnieken in het ontwerp- en bouwproces te implementeren.
 

Door: Wessel van Beerendonk, Studio RAP (Robotics, Architecture & Production)
 

Toepassing industriële robots binnen architectonisch ontwerp- en bouwproces

In het komende nummer van Stedebouw & Architectuur, thema Bouw & Zorg, leest u een artikel waarin Wessel van Beerendonk dieper op dit onderwerp ingaat. Dit nummer verschijnt op 20 februari 2015.
 

Dit nummer lezen? Als (bedrijfs)lid van Stedebouw & Architectuur ontvangt u het magazine op de dag van verschijning. Bent u nog geen lid, dan kunt u zich hier aanmelden. Kijkt u ook naar de talloze andere voordelen van een lidmaatschap, waaronder een uitgebreid profiel op ons platform.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Digitaal bouwmeesterschap

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »