Voorkom een pandemie in de stedelijke ontwikkeling!

woensdag 18 maart 2020
timer 3 min
Dr. Pieter van der Heijde, algemeen directeur Bureau Stedelijke Planning, schreef een oproep om samen de schouders onder de coronacrisis te zetten.

Nederland is in de ban van het coronavirus. Een B-film in werkelijkheid. Surrealistisch, ongekend en onzeker voor ons allemaal. Ook economisch zijn de gevolgen groot. De beurzen zwaar in het rood en hele bedrijfstakken, zoals horeca, cultuur en de luchtvaart die hun deuren (gedeeltelijk) sluiten. Voor veel andere sectoren geldt dat waar mogelijk vanuit huis wordt gewerkt.  


De besturen en directies van organisaties in de stedelijke ontwikkeling (zoals beleggers, ontwikkelaars, gemeenten en adviesbureaus) overleggen momenteel over wat ons mogelijk te wachten staat en hoe ons hierop voor te bereiden: is het noodzakelijk om investeringen uit te stellen? Introduceren we een vacaturestop? Gaan we drastisch bezuinigen? Trekken we ons terug uit risicovolle projecten? Vragen waar veel organisaties nog geen antwoord op hebben. De consequenties voor de economie van de coronapandemie zijn te onzeker.


Belangrijk is om er samen voor te zorgen dat we niet in dezelfde situatie terechtkomen als tijdens de financiële crisis toen de stedelijke ontwikkeling vrijwel tot stilstand kwam. Voor een deel kunnen we hier namelijk zelf invloed op uitoefenen. De stedelijke ontwikkeling is namelijk een systeem met een enorme hoeveelheid actoren. Als enkele van deze actoren gaan haperen of uitvallen heeft dit al snel effect op andere actoren. Voor je het weet ontstaat een domino-effect. Een pandemie in de stedelijke ontwikkeling. Dit moeten we zien te voorkomen. Dit betekent in de eerste plaats dat we vertrouwen moeten hebben in de structurele kracht van onze economie en vastgoedsector. Dat we verder kijken dan de periode van de coronacrisis lang is. 


Nederland is een land met een uitstekend vestigingsklimaat. Een land dat ook in de toekomst als een magneet zal blijven werken op buitenlandse investeerders, kenniswerkers en migranten. Een land waar de behoefte aan woningen, kantoren en bedrijfsruimten groot zal blijven, en waar ook ruimte is voor winkels, horeca en vrijetijdsvoorzieningen. Het is belangrijk om vanuit dit perspectief te opereren en door te gaan met de planvoorbereiding en realisatie van stedelijke ontwikkeling. 


Een groot deel van de sector werkt momenteel vanuit huis. In de afgelopen jaren hebben we hier met het ‘nieuwe werken’ alvast aan kunnen wennen. Alleen komt er nu ook nog digitaal vergaderen bij. Ook dit is met onze huidige ICT-systemen goed mogelijk. Niet ideaal, maar voor een paar maanden prima te doen. We zouden het kunnen beschouwen als het nieuwe werken in optima forma. Dus thuiswerken is geen beletsel om gewoon door te kunnen gaan met ons werk. 


Waar we als sector veel minder invloed op uit kunnen oefenen is eventuele vraaguitval. Op de woningmarkt kan dit optreden door een terugval in het consumentenvertrouwen en op de markt voor bedrijfshuisvesting door uitstel van verhuizing van bedrijven. Op de retailmarkt door vraaguitval als gevolg van de gedwongen sluiting van horecagelegenheden of in de komende periode de eventuele sluiting van niet noodzakelijke winkels om zo het coronavirus in te dammen. Maar ook bij vraaguitval is het cruciaal dat we vertrouwen houden in het herstel van de vastgoedmarkt. Hiermee voorkomen we het eerder beschreven domino-effect en een pandemie in de stedelijke ontwikkeling.


Auteur: dr. Pieter van der Heijde, algemeen directeur van Bureau Stedelijke Planning

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Voorkom een pandemie in de stedelijke ontwikkeling!

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2

10 jan om 11:00 uur

In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de…

Lees verder »