Blog

Blog: Tiener in de lantarenpaal!

Tieners zijn een soms wat vergeten groep; geen kind en geen jong-volwassene. Sommigen zitten nog in de laatste groep van de basisschool, anderen in de eerste leerjaren op de middelbare. Soms heel erg druk en zoekend naar zichzelf, soms opvallend meegaand. Deze week hoorde ik een aantal berichten over tieners die me aan het denken zette.

 

De eerst is uit wetenschappelijke hoek. Martin van Dijk (open universiteit) promoveerde op onderzoek waaruit blijkt dat bewegelijke tieners beter presteren op concentratie taken (link = persbericht). Grappig resultaat als je bedenkt dat concentratie vaak verstilder en gefocust is. Het blijkt dus goed te zijn als de pauze intensief gebruikt wordt, of als er meer gym gegeven wordt.

 

Eerder was al gebleken dat pauzes op groene of grijze schoolpleinen verschillende effecten hebben op concentratietaken na de pauze. Na ontspanning kun je je beter concentreren; je hoofd is leeg en dus is de focus makkelijker. Onderzoek wijst er dus op dat beweging voor tieners goed is; voor hun lichaam, maar ook voor hun schoolprestaties.

 

Uit huiselijke kring twee anekdotes. Allereerst werden in de eerste weken op de basisschool de jongens die druk deden gestraft met (in mijn ogen) wel een heel bijzonder soort straf. De straffen waren namelijk: "je mag niet gymmen" en "je mag niet naar buiten in de pauze".

 

In beide gevallen moesten de jongens blijven werken. Schoolwerk als straf geven vind ik  toch al slecht: leren hoort leuk te zijn. Het is niet voor niets een (kinder-)recht. Zoiets hoort dus niet als straf gegeven te worden. Maar bovendien als een juf zich stoort aan het drukke gedrag en dan zorgt dat de jongens hun energie niet kwijt kunnen bij gym of buitenspelend, worden ze dan rustiger? Het onderzoek geeft juist aan dat het concentratie-schoolwerk van bewegelijke tieners beter is!

 

Gelukkig als tweede een positief verhaal. De gymleraar op een middelbare school nam de leerlingen (3e klas) mee naar buiten voor de gym. Niet naar het school-sportveld, maar naar een speelplek in het park. De trend van parcours of urban sports kan natuurlijk prima aan veertien jarigen worden bijgebracht. In plaats van softbal, gingen ze sporten met het klimtoestel en rennen in het park. Prachtig. Wie weet leren ze klimmen in de lantarenpalen.

 

En zie je zelf een tiener in een lantarenpaal; denk dan niet: die moet als straf maar eens stil zitten werken, maar hoop dat het een beginnende urban sporter is. Buiten spelen en bewegen is belangrijk, gezond en leuk dat verdienen alle tieners!

 Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel