Blog

Maak kennis met de treinfietser

Bijna de helft van alle treinreizigers gebruikt de fiets om naar het station te komen. Zonder dat we het doorhebben, vormt de fietstrein het tweede vervoerssysteem van Nederland. Verkeerskundige Roland Kager legde aan Thalia Verkade uit waarom we de treinfietser als aparte reiziger moeten (h)erkennen: er is juist hier nog enorme groei mogelijk.

"In juli begon ik een journalistieke zoektocht naar de vraag hoe de fiets ons uit de file kan helpen. Meerdere deskundigen zeiden meteen: kijk ook naar de fietstreincombinatie. En ga praten met Ronald Kager, de verkeerskundige die daar alles van weet.


De 'fietstreincombinatie.’ Het klonk mij wat marginaal in de oren, maar zo geadviseerd, zo gedaan. Het gesprek was een eyeopener. Kager liet me inzien waarom het de hoogste tijd is dat we de reizigers die met de fiets naar het station komen of bij het aankomststation een fiets pakken (of dat nou een stads-, deel- of vouwfiets is) serieus gaan nemen. 


De cijfers spreken voor zich: treinfietsers vormen bijna de helft (!) van alle Nederlandse treinreizigers en volgens Kager bijna één derde (!) van alle fietsers die je in de stad tegenkomt. Zonder dat we er in het dagelijks leven bij stilstaan, beïnvloeden zij heel sterk de mobiliteit en de ruimtelijke inrichting in Nederland.

 

De treinfietser leren zien als een aparte categorie reiziger, kan volgens Kager niet alleen onze vervoersplanning sterk verbeteren, maar ook de vaak ervaren tegenstelling tussen stad en platteland helpen verminderen. Zijn betoog plaatst ook het actuele nieuws over reusachtige stationsfietsenstallingen, deelfietsen en beperktere ruimte voor auto's in de stad in perspectief."

 

Lees hier de hele blog van Thalia Verkade op De Correspondent.

Door Thalia Verkade, correspondent Mobiliteit bij De CorrespondentDit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel