Blog

Blog: Buienradar

Ik had laatst een tuinfeest. Barbecue aan, vuurkorf erbij: helemaal gezellig. Alleen het weer werkte niet lekker mee. Het was de hele dag al wat grijs en het wilde maar niet opklaren. Toen we op het punt stonden om te beslissen of de barbecue aan moest, voelde iemand een druppel op zijn arm. “Het begint te regenen, ik ga naar binnen,” zei hij, terwijl iemand anders driftig aan het swipen was op zijn telefoon: “Volgens de buienradar blijft het droog.”

Door: Marco van Burgsteden- Beleidsmedewerker Mobiliteit gemeente Wageningen 


Een interessant schouwspel volgde. Terwijl het wolkendek almaar dikker werd en de druppels zichtbaar, hoorbaar en voelbaar begonnen te vallen, bleef de telefoonman naar zijn scherm kijken, roepend: “Het blijft droog jongens! Gewoon buiten blijven!” Pas toen bij donder, bliksem en een ware wolkbreuk zijn smartphone risico liep, gaf hij toe en voegde zich – inmiddels half verregend – bij het gezelschap binnenskamers. Wat blijkt: zo’n buienradar kan spontaan opkomende onweersbuien niet goed voorspellen. 


Ik moest ineens denken aan de gemeente die, om BTW te besparen, alle slagbomen heeft verwijderd. Op basis van de managementinformatie zou dit tonnen aan fiscale afdracht schelen. Het gemeentebestuur keek naar de spreadsheet en riep: “Het blijft droog, jongens!” Dit terwijl de parkeerder inmiddels al een paar maanden letterlijk binnen zit te mokken: misschien uitgeweken naar de commerciële garages, thuisgebleven of gaan fietsen, in ieder geval zijn de ondernemers niet blij. De spreadsheet hield blijkbaar geen rekening met de spontaan opkomende slechte bui van de parkeerder, die per se achteraf wil betalen en zijn kenteken niet wil onthouden. 


Bij het tuinfeest bleek de bui van korte duur en konden we de barbecue buiten voortzetten. Ik hoop voor het gemeentebestuur dat deze bui ook snel overwaait, want de feeststemming kan wel een oppepper gebruiken.

 

Deze Blog verscheen eerder in het juni-nummer van PARKEER24. Voor leden is dit magazine in te zien in de online bibliotheek. Bent u nog geen lid, maar wilt u de magazines wel inzien? Klik dan hier om lid te worden!Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel