Blog

Blog: Amsterdam kan het praktijkvoorbeeld van Musk worden

In het magazine Verkeer in Beeld 5 gaf Ruben Bino, datamanager bij Trajan, zijn visie op autodelen. Volgens Bino is het noodzakelijk dat Amsterdam lef toont om de stap te zetten naar de visie van Musk.

Halverwege vorig jaar schreef Elon Musk zijn tweede 10-jaren plan nadat zijn eerste bewonderenswaardig was gelukt. Zijn gewaagde nieuwe strategie bevat vier punten: 1) bouw daken gemaakt van zonnecellen, 2) produceer meer types elektrische auto’s zoals vrachtwagens of bestelbussen, 3) maak veilige zelfrijdende auto’s en 4) laat je auto geld voor je verdienen als je hem niet gebruikt. Met een beetje sturing kan ‘speeltuin Amsterdam’ het vierde punt nu al werkelijkheid laten worden.

Nadat Car2go in 2011 in Amsterdam autodelen opzette met kleine Smarts is er inmiddels een nieuw alternatief bijgekomen: dHyundai Ioniq, een grote gezinsauto. Beide bedrijven maken gebruik van het Internet of Things om ‘domme’ apparaten (elektrische auto’s) via internet slimmer te maken: via een app kun je zien waar de dichtstbijzijnde auto staatdie reserveren, openen en weer afsluiten.  

Lef

Het is zeer onwenselijk dat elk bedrijfje zijn eigen systemen gaat opzetten, allemaal met zijn eigen lidmaatschappen, gebruik van openbare ruimte en verschillende regelsOm de stap te zetten naar de visie van Musk is het noodzakelijk dat de gemeente Amsterdam lef toont: maak het voor iedereen, zowel bedrijven als particulieren, mogelijk om hun auto beschikbaar te stellen voor autodelen via een open-data systeem ontwikkeld in samenwerking met de geïnteresseerde verhuurbedrijven zoals Car2Go, Hyundai en betrokken verzekeraarsGebruik als groot lokmiddel het recht om overal te parkeren in de ring (zoals al gebeurt met Car2Go en Hyundai). Gebruikers hoeven zich maar eenmaal aan te melden, en autobezitters kunnen nog steeds hun eigen tarieven vaststellen om marktwerking te stimuleren 

Stap verder

Hoewel Musk in zijn plan zelfrijdende Tesla’s voor zich ziet, kan Amsterdam met deze methode een stap verder gaan. Hoe meer auto’s deel uitmaken van het systeemhoe interessanter het wordt voor andere autobezitters om zich aan te melden: jwilt er niet achter komen dat je auto bij de RAI staat terwijl je zelf net wilt wegrijden uit Noord. Als elke auto in Amsterdam mee zou doen, zou dit geen enkel probleem meer zijnje pakt gewoon de auto voor je deur. Met samenwerking tussen private bedrijven, de publieke gemeente en zo veel mogelijk autobestuurders kunnen we de visie van Musk nu al in praktijk brengen. De voordelen zijn duidelijk: minder auto’s zijn noodzakelijk voor hetzelfde aantal inwoners, waardoor er meer ruimte ontstaat in de stad voor leefbaarheid in plaats van parkeren. Door lef te tonen kan Amsterdam het praktijkvoorbeeld van Musk worden. 

Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld 05/2017. Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel