Blog

Blog: Geen woorden maar daden

“Onlangs was ik op het Nationaal verkeerskundecongres, dat vooral ging over de transitie van het vakgebied. De centrale sprekers en diverse workshops gaven het idee dat we massaal aan het transformeren zijn. Dat gaf veel energie. Maar een paar weken later, vraag ik me af of we daadwerkelijk massaal aan het transformeren zijn.

Toegegeven: veel partijen innoveren en de nieuwste ontwikkelingen vliegen je om de oren. Maar daarmee hebben we nog geen transitie in het vakgebied. Want, innoveren we nu om te innoveren of doen we dit in het belang van de samenleving? Mijn uitgangspunt is dat de samenleving mijn klant is. Maar dit zie ik helaas nog vaak niet terug. We blijven in onze systeemwereld en vergeten dat onze klant in de leefwereld zit.” 

Versnellen 

Ben ik nu echt zo pessimistisch, kritisch of cynisch? Nee hoor, Ik ben ervan overtuigd dat we de goede kant op gaan, maar de transitie is pas gestart. Het congres was daarvan een voorbeeld. De sfeer en het gevoel waren echt veranderd, maar alle mooie woorden moeten nu nog omgezet worden in daden. Daarbij moeten we niet alleen kijken naar ons eigen vakgebied, maar dit samen oppakken met andere vakgebieden. 

Een mooi voorbeeld hiervan is het Smart Mobility-team van de provincie Overijsseleen dertigtal enthousiaste mensenveelal met een andere dan verkeerskundige  achtergrond, krijgt een spoedcursus mobiliteit en zo weer zicht op werkBijkomend voordeel is dat zij anders tegen mobiliteit aankijken en hiermee de transitie kunnen versnellen. Ook de Mobility & Transport Innovation Challenge in Roermond zette diverse vakgebieden aan om samen te werken aan betere oplossingen.  

Beweging 

Een ontwikkeling waar ik zelf mee bezig ben, is het koppelen van de fysieke sector aan de sociale sector: hoe kunnen we met aanpassing van de fysieke ruimte of met het stimuleren van actieve mobiliteit mensen letterlijk weer in beweging krijgen en zo een bijdrage leveren aan de aanpak van sociale knelpunten als eenzaamheid, gezondheid, overgewicht en dergelijke. Bewegen om ergens naar toe te gaan, om elkaar te ontmoeten, als ontspanning of om gezonder te worden. 

Dit is waar mobiliteit tenslotte om gaat
faciliteren van de samenleving en niet het bezighouden van verkeerskundigen omdat we dat zelf zo leuk vinden. Dus kom uit de systemen en ga aan de slag in de leefwereld. Pas als we innovaties inzetten voor de samenleving, worden echte stappen gezet in de transitie. 

Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld 06/2017. Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel