Blog

10 tips om kinderen meer buiten te laten spelen

Voor docenten, ouders, pedagogisch medewerkers en oma’s en opa’s enkele tips waarmee het makkelijker zal zijn om kinderen aan te moedigen om oude kleren aan te trekken en buiten het avontuur op te zoeken. Childhood 101, een prijswinnende blog van de Australische lerares en moeder Christie Burnett, zette ze deze tips op een rijtje:

1. Breng 'binnen' naar buiten

Als je tegen een kind zegt dat hij 'buiten moet gaan spelen', weet hij vaak niet direct wat hij daar kan doen. Geef het kind allereerst de tijd om zelf iets te verzinnen. Wat de boel wel op gang kan helpen is het verplaatsen van populair speelgoed van binnen naar buiten. Blokken en figuurtjes, verkleedkleren, klei, enzovoort. Het meeste kan ook buiten gebruikt worden.

 

2. Creëer speelruimtes

Het is een goed idee om ruimtes te creëren die een overgang vormen tussen binnen en buiten. Denk maar aan een patio, veranda of een tuinhuisje. Die beschermen kinderen zowel tijdens de warmere maanden tegen de zon als tijdens de koudere maanden tegen wind of regen.

 

3. Breng samen tijd door buiten

Kinderen aanmoedigen om meer naar buiten te gaan doe je bovenal door zelf meer dingen buiten te doen. Ga samen wandelen, naar het bos, de kinderboerderij of ga simpelweg een blokje om door de buurt.  

 

4. Verken de omgeving

Spelen op het schoolplein, in de buitenruimte of de achtertuin is leuk, maar laat de kinderen ook kennismaken met andere plekjes waar ze kunnen spelen. Afhankelijk van de locatie kan dat een speeltuin zijn, een park, of simpelweg een perkje in de wijk, mits je uiteraard goed toezicht houdt.

 

5. Voor ouders: nodig vriendjes uit

Een vriendje of vriendinnetje uitnodigen om te spelen kan je kind over de streep trekken om buiten te spelen. Het zorgt sowieso voor een leuke namiddag én misschien heeft het leeftijdsgenootje wel leuke ideetjes klaar.

 

6. Betrek de kinderen bij buitenklusjes

Onkruid uittrekken, zaaien, het plein vegen, of - als ouders zijnde - wandelen met de hond of de auto wassen: betrek de kinderen bij het buitengebeuren. Zo brengen ze niet alleen buiten tijd door, maar leren ze ook praktische vaardigheden.

 

7. Waterplezier

Elk kind houdt van spelen met water. En dat is ook goed voor hen, want volgens onderzoek zou dat helpen met de ontwikkeling van de hersenen én een basis leggen voor wetenschappelijk en wiskundig leren. Niet dat kinderen daarom geven natuurlijk, zij houden er gewoon van om te gooien, te gieten en te spuiten met water en nat te worden. En dat kan natuurlijk alleen maar buiten.

 

8. Een diertje in de tuin

Als er plaats voor is, kan het een leuk idee zijn om een diertje te houden. Denk aan konijnen of andere diertjes die geschikt zijn voor kinderen. Uiteraard is het in het geval van een school of opvang wel nodig dat er goede verzorging geregeld is. Niet mogelijk? Laat eens wat diertjes langskomen.

 

9. Maak je geen zorgen over de knoeiboel

Ja, buiten spelen gaat meestal gepaard met vuile kleren, maar een ramp is dat niet. Zorg dat de kinderen oude kleren en laarsjes aan hebben en schone kleren klaar hebben liggen. Ga eventueel klaarstaan aan de deur met water, zeep, handdoeken, sloffen en schone kleren, zodat het vuil zich binnen niet verspreidt. Een efficiënte voorbereiding is het halve werk!

 

10. Maak er een gewoonte van

Houd het niet bij goede voornemens, daar kopen kinderen niets voor. Daarom is het een goed idee om een dagelijks 'groen uurtje' in het leven te roepen, op een tijdstip dat het in de dagelijkse routine goed uitkomt. Op die manier wordt het voor zowel ouders/begeleiders als de kinderen een goede gewoonte.

 

Bron: www.hln.be en childhood101.comDit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel