Bedrijfsnieuws

Hi-Con: verankering UHSB balkons aan kanaalplaat

Bij de nieuwbouw van 33 appartementen Varne Buiten fase 2 te Heiloo worden Hi-Con balkons toegepast. Dit zijn zeer dunne elementen, gemaakt van Compact Reinforced Composite (CRC). Dit materiaal is ontwikkeld in Denemarken en is een betonmengsel waarmee betonnen elementen kunnen worden gewapend met een relatief hoog percentage aan betonstaal in combinatie met staalvezels.

Het beton is hierdoor niet alleen zeer sterk, maar beschikt ook over een aanzienlijke taaiheid. Het ontwerp voor de balkons is gemaakt door Pieters Bouwtechniek Delft in samenwerking met Hi-Con Nederland.
 

Balkons verankeren aan vloeren

Onderdeel van het nieuwbouwproject Varne Buiten te Heiloo is een appartementengebouw bestaande uit 33 appartementen. Dit gebouw wordt voorzien van 28 Hi-Con balkons; 4 balkons op de begane grond, 12 balkons op de eerste verdieping en 12 balkons op de tweede verdieping. Deze balkons worden door middel van stalen schoenen aan de kanaalplaatvloer bevestigd. “Een unieke combinatie,” volgens verkoopmanager Edward Verschoor van Hi-Con Nederland. “We hebben sinds de start in Nederland voor diverse vloertypen verankeringen bedacht en uitgewerkt voor onze balkons. Maar tot nu toe alleen voor in het werk gestorte constructies. Terwijl we ook graag de mogelijkheid willen hebben om onze balkons aan kanaalplaten te kunnen verankeren. Met dit project Varne Buiten hebben we de gelegenheid dit te realiseren.” 
 

Kansen voor cascobouw in appartementen

De verankering biedt kansen om balkons met grote vrije uitkragingen samen met prefab casco’s in hoogbouw te realiseren. Dit was al mogelijk maar de verankering van balkons aan kanaalplaat bleef tot nu een probleem. Het betekende veel gedoe met staalwerk, extra ondersteuningskolommen of gedeelten van de vloer in het werk te storten om voldoende ondersteuning en constructieve zekerheid te creëren.
 

Voordelen van de verankering

In tegenstelling tot wat we met traditionele verankeringen gewend zijn, gaan Hi-Con en constructiepartner Pieters Bouwtechniek uit Delft een stapje verder. Omdat toepassing van Hi-Con producten een stempel drukt op de vormgeving en constructie is de architect op voorhand bij het proces betrokken. Zo ook in dit geval: bij het appartementencomplex in Heiloo worden de balkons gekoppeld aan de kanaalplaat met in totaal drie stuks stalen schoenen die vrij eenvoudig in de druklaag meegenomen worden.


De stalen schoen is opgebouwd uit een halve IPE 180 om zoveel mogelijk te kunnen standaardiseren in het samenstellen van de verbinding. Afhankelijk van de breedte en uitkraging van de balkonplaat wordt het aantal stalen schoenen bepaald. Bij dit project hebben we in totaal 3 verbindingen nodig om een balkon met een afmeting van ongeveer 4000 x 2500 te kunnen realiseren.


De stalen schoen kan in de ruwbouwfase meegenomen worden, terwijl het balkon pas in de afbouwfase gemonteerd hoeft te worden.
 

Vastmaken aan de kanaalplaat

Voor het verankeren maken we gebruik van een appartementenvloer met een dikte van 260 mm, overspanning van de kanaalplaat is ruim 9,5 m1. Doordat de balkons 60% minder wegen dan een traditioneel balkon gaat het vastmaken aan de kanaalplaat een stuk eenvoudiger; verbindingen kunnen lichter en belastingen zijn dus een stuk lager. Allereerst zorgen we ervoor dat de schoenen goed in de maatvoering staan en op hoogte gesteld zijn, aan de stalen schoen zijn ankers gelast die in de druklaag worden opgenomen, aan de voorzijde van de schoen is een stalen bakje gemaakt die ook de koppeling gaat maken met de balkonplaat. De ruimte tussen de kanaalplaat en de stalen schoen worden in het werk gevuld met een K70 mortel. In de balkonplaat zijn 4 stuks stekankers opgenomen voor de koppeling aan de stalen schoen, maatvoering is in dit geval zeer cruciaal om dat er weinig stelruimte is. De balkonplaat kan vanuit de kraan worden gemonteerd op de stalen schoen, eventueel zonder noemenswaardige onderstempeling.
 

Behandeling koudebrug

Er kan tussen het stalen profiel nog drukvaste isolatie worden aangebracht. Er is nu nog wel een geringe koudebrug aanwezig van het stalen profiel. De volgende stap is het integreren van een koudebrugonderbreking van Schöck, daar zijn de eerste schetsen reeds van gemaakt. Doelstelling is om op de gevelbeurs van 2016 deze bijzondere techniek kenbaar te maken aan het grote publiek, dan zal er ook een alternatieve oplossing zijn met een koudebrugonderbreking.


Meer weten over deze innovatieve verankeringstechniek? Mail naar 
info@hi-con.nl of bel met Edward Verschoor, Verkoopmanager 06-23 93 54 87

Projectgegevens:

  • Project Varne Buiten Fase 2
  • Opdrachtgever: Bouwbureau H. Tauber b.v. - Oudkarspel
  • Architect Bouwbureau:  H. Tauber b.v. - Oudkarspel
  • Adviseur constructies:  Ingenieursbureau Meijer & Joustra b.v. – Heerenveen
  • Contructeur balkons:  Pieters Bouwtechniek b.v. – Delft
  • Producent balkons:  Hi-Con Nederland b.v. - Weert

Dit artikel verscheen in de Innovatiecatalogus 2016. U leest het hele nummer in onze bibliotheek.

Deel dit artikel