Bedrijfsnieuws

Glowstud: duurzame geleiding voor fietsers

Om donkere fietspaden in natuur- en buitengebied om een kostenefficiente en duurzame manier te verlichten, presenteert Heijmans Glowstud.

In veel gevallen is het te duur om in buitengebieden openbare verlichting aan te leggen, omdat er maar een enkele fietser gebruik van maakt. En op bepaalde plaatsen is deze verlichting niet gewenst, omdat het leidt tot lichtvervuiling of verstoring van de flora en fauna.


Om dat probleem op te lossen heeft Heijmans Glowstud ontwikkeld. Glowstud is een actieve wegmarkering die zonne-energie combineert met glow-in-the-dark elementen.

Lichtgevende belijning

Lichtgevende belijning op fietspaden is niet nieuw. Er wordt al langer mee geëxperimenteerd, maar veel van deze varianten voldoen niet. Ze laten op den duur los, de zichtbaarheid vermindert doordat ze vies worden of ze werken niet de gehele nacht. Glowstud is het resultaat van een ontwikkeltraject waarin bovenstaande problemen onderkend en opgelost zijn.

Licht, duurzame energie en interactie

Harald Kuhn, productmanager Smart Mobility bij Heijmans, vertelt: “Licht, duurzame energie en interactie spelen een grote rol in het concept van Glowstud en komen op een perfecte manier samen. Het licht geleidt de weggebruiker en zorgt voor veiligheid. De energie die de ledverlichting voedt, wordt duurzaam opgewekt met zonnecellen. De glow-in-the-dark-elementen stimuleren hierbij de interactie tussen fietser en Glowstud, zonder hierbij flora en fauna te verstoren”.

Veiligheid met oog voor omgeving en milieu

Fietspaden en voetpaden, voorzien van Glowstud-markering, geven een goede geleiding. Bochten zijn daardoor niet te missen en dat verhoogt het comfort van de weggebruiker. Zelfs op donkere, winterse dagen, als de dagen kort zijn en het lang donker is, laadt de LED verlichting genoeg energie overdag op om de hele nacht licht te geven.


Kuhn voegt nog toe: “Glowstud is een mooi voorbeeld hoe innovatie en design samengaan met natuur en recreatie. We zetten de technologie in eerste instantie in om de verkeersveiligheid te vergroten. Glowstud zorgt ervoor dat de loop en contouren van het fietspad zichtbaar zijn. Tegelijkertijd komen we tegemoet aan de groeiende behoefte aan duurzame oplossingen en het voorkomen van lichtvervuiling”.


Op dit moment zijn al een aantal trajecten op diverse locaties in Nederland voorzien van Glowstud, zoals in Hank en Ravenstein.

Meer informatie

Voor meer informatie, ga naar www.heijmans.nl/bikescout of neem contact op met Harald Kuhn via hkuhn@heijmans.nl of 06 – 1147 3439Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel