Bedrijfsnieuws

Nieuwe borstkankerziekenhuis: hoge score klanttevredenheid

Het eerste gespecialiseerde borstkankerziekenhuis ter wereld, het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis in Bilthoven, viert dit jaar haar eenjarig bestaan met topscores op medische zorg en patiënttevredenheid. Patiënten beoordelen het ziekenhuis met een 9,8 (7,6 gemiddeld in Nederland). Initiatiefnemer en chirurg Jan van Bodegom kan tevreden zijn.

 

Zijn wens om op maat georganiseerde en volledig op de patiënt gerichte zorg te verlenen, kwam uit. Daarbij speelt het interieur, verzorgt door Casper Schwarz van C4ID interieurarchitecten, een grote rol. Iedere ruimte is zo vormgegeven en ingericht dat een patiënt zich er maximaal comfortabel, veilig en in goede handen voelt. Neem de knusse haard in de ontvangstruimte zonder balie en ponskaarten, maar met een gastvrouw en koffie, en het fraaie Allura Wood op de vloer.

 

De beste plek

C4ID interieurarchitecten maakte het ontwerp, in nauwe samenwerking met het specialistenteam. ‘Vermoeden of weten dat je ziek bent, is een emotionele kwestie en ons doel was om iedere patiënt het gevoel te geven dat dit ziekenhuis de beste plek is om hier mee om te gaan’, aldus Schwarz. Hij paste veel rondingen en zachte tactiele materialen toe in het nieuwe ziekenhuis.

 

Het interieur heeft meer weg van een welnesshotel dan een medische instelling. De verblijfkamers met boxspringmatrassen zijn warm en uitnodigend, het restaurantgedeelte heeft een modern barretje, het kleurgebruik is fraai en opvallend zijn de collages aan de muur van sterke vrouwen als Marie Curie en Frida Khalo.

 

Zorg en welzijn centraal

Ook in de chemoruimte staan zorg en welzijn centraal.  Zo bepaal je bijvoorbeeld zelf hoeveel privacy je wilt. Een eenvoudig gordijn maakt praten met de buurvrouw mogelijk.

De meubels zijn deels maatwerk van Van Eijk Meubel- en Interieurbouw en deels designmeubelen van B&B Italia en Kartell. Fraaie houten tafels in de spreekkamers en verpleegpost geven ook een hele andere sfeer dan het witte ‘plastieke’ bureau in een standaard ziekenhuis.

Op de vloer veel fraai Allura Wood en duurzaam, waterdicht, doorlopend  bacteriostatisch Marmoleum uit de mooie Unexpected Nature collectie, alles van Forbo Flooring. Dat zijn materialen die net als het gladde meubilair makkelijk en goed zijn schoon te maken, want hygiëne is ook in het Alexander Monro natuurlijk heel belangrijk.

 

Over het Alexander Monro Ziekenhuis

In het Alexander Monro Ziekenhuis werken ervaren specialisten en verpleegkundigen in een multidisciplinair team voor snel-diagnostiek, operatie en reconstructie, chemotherapie, nabehandeling en psychosociale zorg. In het eerste jaar bezochten maar liefst 1300 patiënten het ziekenhuis. Ruim 295 operaties werden verricht, waarbij in 80 procent van de gevallen direct een borstreconstructie werd gedaan (normaal 20 procent in Nederland). Snelheid en geen wachttijden staan voorop.

Deel dit artikel