Bedrijfsnieuws

Kunstwerken nieuwe N381 krijgen antraciete randliggers

Haitsma Beton heeft de montage van drie kunstwerken voor de N381 succesvol afgerond. De onderdoorgangen zijn aan de zichtzijden voorzien van antraciet gepigmenteerde randliggers, die voldoen aan hoge esthetische eisen (CUR-Aanbeveling 100). Met de herontwikkeling van de provinciale weg wil de provincie Fryslân de bereikbaarheid naar Drenthe en Duitsland verbeteren. Haitsma Beton levert en monteert hier prefab betonnen elementen voor 13 kunstwerken.

 

Volgens de provincie Fryslân is de bestaande N381 van Drachten naar de Duitse grens niet aantrekkelijk genoeg om als doorgaande route te gebruiken. Automobilisten kiezen vaak alternatieve routes, wat nadelig is voor de verkeersveiligheid op andere wegen en de leefbaarheid van het gebied. In haar opdracht realiseert aannemer MNO Vervat NL B.V., onderdeel van Boskalis, 19 kunstwerken voor de reconstructie van de N381.

 

De reconstructie van de N381 tot stroomweg – met gedeeltelijk twee rijstroken in beide richtingen en ongelijkvloerse aansluitingen – moet de bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid verbeteren. Daarnaast wordt de ruimtelijke kwaliteit in de omgeving van het project verbeterd door gebiedsontwikkelingsmaatregelen.

 

Antraciet gekleurd

De bouwcombinatie heeft Haitsma Beton voor het eerste contract opdracht verstrekt om de prefab betonnen elementen voor 13 nieuwe kunstwerken te produceren en monteren. De productie is in volle gang, want er moet relatief snel worden geleverd, zegt projectleider Jasper Doornbos. “Door het grote aantal kleine kunstwerken is dit een groot project met veel engineering, waarvoor wij regelmatig met de opdrachtgever overleggen.”

 

Bijzonder zijn de antraciet gepigmenteerde randliggers die Haitsma Beton volgens bestek voor acht kunstwerken produceert. Om de juiste kleurstelling nauwkeurig te kunnen bepalen, heeft de producent overeenkomstig de hoge esthetische eisen (CUR-Aanbeveling 100) proeftegels gemaakt. De eerste proeftegels zijn door de opdrachtgever meteen goedgekeurd. Ook de montage van de eerste drie kunstwerken is volgens Doornbos goed en naar volle tevredenheid van de opdrachtgever verlopen. “Wij verwachten eind augustus 2015 de laatste elementen te monteren.”

 

Deel dit artikel