Zes vragen over klimaatneutraal

zondag 2 mei 2010
timer 2 min
“Markt en overheid gaan gelijk op in de duurzaamheidstrend, ze hebben elkaar wel nodig om grote stappen te zetten. Klimaatneutraal bouwen zit op het kantelpunt onrendabel-rendabel. Als gemeente kun je nu het zetje in de goede richting geven.”

1. Amsterdam wil klimaatneutraal bouwen. Wat zijn de ambities van de stad?

“Amsterdam werkt hard aan de realisatie van haar CO2-doelstelling: 30 procent reductie in 2025. Daarbij past het besluit van de Amsterdamse Gemeenteraad van 2008 om vanaf 2015 alle nieuwe gebouwen: woningen en utiliteit, klimaatneutraal te bouwen. In de aanloop in de periode 2010-2014 zetten we in op 40 procent klimaatneutraal. Een enorme opgave, maar ook inspirerend en spannend. Het is een ambitie die forse besparingen behelst, tot 75 procent, in het gebouwgebonden gebruik te realiseren en door fossiele energie te vervangen door duurzame energie. Het gaat dus niet om het consumentengebruik, zoals de elektriciteit voor de audio of TV. Klimaatneutraal bouwen is nog niet geborgd in de wet en is dus niet afdwingbaar. Samen met marktpartijen moet je de transitie teweeg brengen. Stimuleren en bei¨nvloeden is niet genoeg, op den duur zal het verplicht gesteld moeten worden.

 

2. Wat zijn de instrumenten die Amsterdam inzet om het gewenste doel te bereiken?
3. Hoe gaat Amsterdam afdwingen dat klimaat- neutraal gebouwd wordt?
4. Wat zijn momenteel de meerkosten van klimaat- neutraal bouwen?
5. Worden er lokale energiebedrijven c.q. lokale energiecentrales opgericht?
6. Wat zijn de eerste klimaatneutrale projecten?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel