Wereldprimeur: SVB-proefcasco doorstaat eerste test glansrijk

woensdag 26 mei 2010
timer 3 min
TU-Eindhoven werkt op initiatief van een grote groep bedrijven aan het proefproject Staalvezelbeton (SVB). 

Doel is de betrouwbaarheid en economische haalbaarheid van SVB als constructief bouwmateriaal voor de bouwpraktijk te toetsen. Op het DuBo-park van de TU-E faculteit Bouwkunde is de afgelopen weken het proefcasco gebouwd volgens de 'koude' gietbouwmethode met tunnelbekisting. Dinsdag 18 mei kreeg de kersverse constructie de eerste test te verduren, namelijk het ontkisten 18 uur na het betonstorten. Het casco van staalvezelbeton doorstond de test glansrijk: het gaf geen krimp.

 

Ontkisten

Het ontkisten vond plaats aan de meest kwetsbare zijde: de balkons. Er zijn drie balkons gemaakt, waarvan twee met een koudebrug-onderbreking en één gewoon doorgestort als uitkraging. De koudebrug-onderbreking is het enige element met wapeningsstaven; voor de rest is er géén aanvullende bijlegwapening toegepast. Ook niet in de 2,40 m uitkraging.

 

Voor het spannende moment van ontkisten, 's morgens vroeg om 07.30 uur, waren alle projectpartners aanwezig. Door betontechnologisch onderzoek was aangetoond dat de benodigde buigtreksterkte bij ontkisten van 1,8 N/mm2 ook bij koud voorjaarsweer kon worden gehaald na 16 uur verhardingstijd. En het was koud die nacht van 17 op 18 mei. De buitentemperatuur zakte tot enkele graden boven het vriespunt.

 

Sterkte-ontwikkeling

De sterkte-ontwikkeling in het werk kon 's nachts overal online worden gevolgd, door continue temperatuurmetingen in het verhardend beton, gekoppeld aan een website.

Toch is er voor alle zekerheid een proefbalkje getest in een 3-punts buigproef. De uitslag van 2,2 N/mm2 was geruststellend.

 

Er werd voor gekozen bij het lossen van de tunnelbekisting een schroefstempel op de hoek onder de balkonrand te laten staan. Toen ook die werd weggehaald gebeurde er eigenlijk niets. Het casco gaf geen krimp, tot blijdschap van alle betrokkenen. Want het is toch echt een wereldprimeur, een betoncasco met uitkragingen geheel zonder wapeningsstaven, alleen staalvezels in een dosering van 50 kg/m3. En die constructie 18 uren na betonstorten ontkisten vergt toch wel lef. De vervormingen direct na ontkisten waren niet groter dan gebruikelijk voor gewapend beton.

 

Bezwijkproef

De twaalf vloervelden van het SVB-casco zullen één voor één worden beproefd tot bezwijken. Daartoe moet eerst de vereiste karakteristieke sterkte na 28 dagen worden bereikt. Er is bij de projectpartners geen twijfel over dat dat gaat lukken. Sterker nog: er wordt verwacht dat er veel meer belasting nodig zal zijn voor bezwijken dan aanvankelijk is aangenomen. De eerste bezwijkproef is gepland voor eind juni; de overige na de zomervakantie.

 

Bezwijkproef bijwonen?

Enkele bezwijkproeven zullen toegankelijk zijn voor professioneel belangstellenden. Daarvoor zijn strikte toegangsregels. Geïnteresseerden dienen zich te melden bij het Cement&BetonCentrum, de initiatiefnemer van het project: info@cementenbeton.nl

 

Partners in het project

Ontwerp woningcasco constructies: ABT

Uitvoering woningcasco: Van Geest Betontechniek en BAM Woningbouw

Ontwerp en uitvoering bedrijfsvloer: Van Berlo Engineering en Van Berlo Bedrijfsvloeren

Staalvezelbeton: Mebin en Cementbouw

Staalvezels: Bekaert en ArcelorMittal

Betontechnologisch onderzoek: B|A|S Research & Technology

Balkonverankeringen: Schöck

Geofysica: Inpijn-Blokpoel

Recycling: A.Jansen

Projectmanagement: Complan

Metingen en beproevingen: TU/e, faculteit Bouwkunde, Constructief Ontwerpen en Uitvoeringstechniek

Initiatief en coördinatie: VOBN en Cement&BetonCentrum

 

De gezamenlijke inspanningen van de partners voor dit project worden begroot op 450.000 euro.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel