Ook parkeren is architectuur

zondag 2 mei 2010
timer 2 min
“Parkeren ontwerpen we altijd mee. Je moet niet eerst het gebouw ontwerpen en pas daarna gaan nadenken over hoe je het parkeren oplost. Gebouw en parkeren moeten elkaar versterken, het zijn geen autonome functies die niks met elkaar te maken hebben. Parkeren is een integraal onderdeel van de architectuur.”  

DaF-architecten in Rotterdam ontwierp het verenigingsgebouw Bijlmerpark in Amsterdam Zuidoost. Een meervoudige opdracht die DaF binnenhaalde vanwege een bijzondere ontwerpvisie. Daan Bakker: “Parkeren hebben we gesitueerd op het 1.600 vierkante meter dak van het verenigingsgebouw.”

 

Opgetild maaiveld

Het verenigingsgebouw is een langgerekte volume (130 meter lang, 12 meter breed) evenwijdig aan de Karspeldreef. Een aantal dreven zijn in de Bijlmer ‘afgegraven’. Met de Karspeldreef is dat niet gebeurd. Het wegdek ligt op circa drie meter boven maaiveld. Die situatie is door DaF gebruikt voor een bijzondere oplossing. Bakker legt uit: “We hebben eigenlijk twee dingen gedaan. Het maaiveld omhoog getild tot minimaal dreefhoogte. En twee: het middendeel van het verenigingsgebouw hebben we nog weer extra hoogte gegeven (circa zes meter boven maaiveld) om het programma hier op twee verdiepingen te kunnen accommoderen.” Onder het opgetilde maaiveld is een dubbelhoge ruimte ontstaan met daarin de bestuursruimtes, kantine, centrale hal en speelhal van het kinderdagverblijf. Aan weerszijden hiervan bestaat het programma, in één bouwlaag, uit een divers programma van kleedkamers, opslagruimten en kinderdagverblijf Bovenop het dak situeert DaF het parkeren, voor maximaal 70 auto’s. Automobilisten rijden vanaf de Karspeldreef direct het parkeerdak op. Bussen en invalidenvervoer parkeren op maaiveld.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel