Mechanisch parkeren

zondag 2 mei 2010
timer 2 min
In Nederland zijn naar schatting inmiddels ongeveer 4.600 mechanische parkeerplaatsen in gebruik. Door een leverancier die de software van geleverde garages niet aan de praat kreeg en een andere leverancier die failliet ging na het winnen van een aanbesteding heeft het vertrouwen in mechanisch parkeren een paar deuken opgelopen.   

Maar waar staan we nu? Zijn de kinderziektes overwonnen? Is er sprake van een sterke groei van het aantal mechanische parkeerplaatsen in Nederland? Zijn mechanische parkeersystemen goed toepasbaar?

 

Soorten systemen

Mechanisch parkeren houdt in dat een deel van de parkeerhandelingen niet door de automobilist, maar door een mechanisch systeem wordt uitgevoerd. Hierbij worden half- en volautomatische parkeersystemen onderscheiden. Bij halfautomatische parkeersystemen parkeert de automobilist zijn voertuig op een pallet. Nadat hij is uitgestapt kan het systeem door het gebruik van een sleutel of een druk op een knop de auto in horizontale en/of verticale positie verplaatsen, zodat het mogelijk is een volgende auto te parkeren. Bij het ophalen brengt het systeem een opgevraagde auto in een positie van waaruit de automobilist kan wegrijden. Voorbeelden van halfautomatische parkeersystemen zijn schuifpallets, hefplatforms en schuif-hefsystemen. Bij volautomatische parkeersystemen plaatst de automobilist zijn voertuig in een entree. Nadat de automobilist deze entree heeft verlaten verplaatst het volautomatische systeem de auto naar de uiteindelijke parkeerplaats en kan een volgende automobilist zijn auto parkeren of opvragen. Bij het opvragen van de auto meldt een automobilist zich aan en levert het systeem de auto in de entree af. Deze gaat vervolgens open, waarna de automobilist kan instappen en wegrijden. De systemen die in Nederland het meeste worden toegepast zijn het schappenkastsysteem, het schuifpuzzelsysteem en het omzetsysteem.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel