Materiaalgebonden milieubelasting gebouwen een feit

dinsdag 20 april 2010
timer 2 min
Bouwpartijen kunnen voortaan eenduidig communiceren over de milieubelasting.

De eerste nationale geharmoniseerde methode inclusief normatieve data voor het bepalen van de materiaalgebonden milieubelasting is een feit. Deze milieubelasting hangt samen met de materialisatie van gebouwen en GWW-werken.

Tijdens Building Holland in de RAI gaf bestuursvoorzitter Rinus Platschorre van het Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB) en bestuurslid van Stichting MRPI, het beheer en onderhoud van de methode en databases officieel in handen van de Stichting Bouwkwaliteit (SBK). “Een flinke stap vooruit voor duurzaam bouwen”, aldus Platschorre.

De methode is bedoeld voor woningen, andere gebouwen en GWW-werken. Het is het eerste tastbare resultaat van het ‘Harmonisatieoverleg’ tussen de eigenaren van de verschillende Nederlandse ‘groene’ rekeninstrumenten.


Eenduidige, betrouwbare data zijn onontbeerlijk voor een juiste berekening van de milieubelasting van een woning, gebouw of GWW-werk. De bestaande instrumenten GPR-Gebouw, GreenCalc+, EcoQuantum, DuboCalc, EcoInstal en BREEAM NL gebruikten echter hun eigen data. Hierdoor was het in het verleden mogelijk dat een berekening met dezelfde producten en/of bouwelementen in het ene instrument in een ander milieuprofiel resulteerde dan in een ander instrument.

Het verschil in uitkomsten zorgde voor verwarring en wekte weerstand op tegen het gebruik van de instrumenten. Daarom is er op initiatief van de verschillende instrumenteigenaren en de stichting MRPI een geharmoniseerde bepalingsmethode ontwikkeld om de milieueffecten van materialen op gebouwniveau te bepalen.


De betrokken partijen verwachten dat de resultaten van dit project kunnen worden toegepast bij afspraken over duurzaamheid van gebouwen en bouwwerken, duurzaam inkopen en ook de ontwikkeling van milieuvoorschriften in het nieuwe Bouwwerkbesluit.

De verschillende branches krijgen in 2010 de mogelijkheid hun branchegegevens in de (milieu)database zonder administratiekosten in te zien en verbeteringen voor te leggen aan SBK.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel