Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

woensdag 27 maart 2024

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel inspiratie opleverde. In ons magazine met het thema Gezondheid & Welzijn trapt Jimmy van der Aa (Studio A Kwadraat) af met het werk van Peter Zumthor.

Jimmy van der Aa
Jimmy van der Aa

‘Als architect bij het jonge Studio A Kwadraat ben ik uitgedaagd het meest invloedrijke gebouw aan te wijzen dat mij in mijn carrière mede heeft gevormd. Het lijkt een hele uitdaging in het aanbod van inspirerende architecten en projecten, toch is het voor mij eenvoudig. Er is namelijk één architect die mij met zijn ontwerpvisie blijvend heeft beïnvloed. En dat is Peter Zumthor.

Met meesterwerken als de Saint Benedict Chapel (zie de foto’s), het Therme Vals, en het Kolumba Museum in Keulen fascineert Zumthor me al sinds mijn studiejaren. Zijn vermogen om krachtige, ruimtelijke ervaringen te creëren door middel van schijnbare eenvoud kan ik erg waarderen. De minimalistische aanpak in ontwerp en materiaalgebruik, het spel met texturen en zijn meesterlijke beheersing van licht maken altijd indruk op me.

Het is niet zozeer één specifiek project, maar eerder het consistent doorgevoerde gedachtegoed in Zumthors gehele carrière dat mijn visie als architect heeft gevormd. Zijn nadruk op minimale inzet van materialen en goed doordachte en uitgewerkte detaillering bijvoorbeeld. Ook de heldere concepten en het bewust beïnvloeden van de zintuigen, vormen een rode draad in mijn eigen ontwerpaanpak.

Benedict Chapel, Peter Zumthor (Shutterstock)

In mijn werk streef ik namelijk net als Zumthor naar eenvoud zonder concessies te doen aan functionaliteit. Ik denk na over hoe ik met minimale middelen, maximaal impact creëer. Ook Zumthors expertise om met licht en schaduw te spelen, is structureel aanwezig in mijn ontwerpen, waarbij ik streef naar een optimum van vorm, functie en beleving.

Zumthor heeft me bij diverse projecten verrast door de beleving van het gebouw. Hierbij ontdekte ik dat ruimtes niet alleen functioneel kunnen zijn, maar ook emotionele impact op hun gebruiker hebben, waardoor zij zich er op hun gemak voelen. Dit principe alsook zijn ongekende toewijding aan het maken van tijdloze architectuur vormen de kern van Studio A Kwadraat.

Hoewel je Zumthors invloed uiteraard niet als directe kopie in mijn ontwerpen terugziet, vormt hij wel degelijk mijn bron van inspiratie. Het soort dat je elk project opnieuw aanspoort die uitdaging aan te gaan. En de grenzen van (nieuwe) mogelijkheden op te zoeken. Een boeiende reis van leren en groeien om te proberen het onbereikbare te evenaren en te overtreffen.’

Tekst: Jimmy van der Aa
Beeld: Benedict Chapel (Shutterstock)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Op dit moment zijn er geen items om te tonen.