De inspiratie en passie van Auke Bleij

dinsdag 2 april 2024

In onze nieuwe rubriek Future Architects, bedoeld voor jonge en/of veelbelovende architecten, was het Auke Bleij die als eerste inging op zijn inspiratie en passie voor het vak. “Urbanisatie en klimaatverandering zijn twee trends die niet te stoppen zijn, maar elkaar wel erg in de weg kunnen zitten.”

Auke BleijNaam: Auke Matthijs Bleij
Bedrijf: Respyre (mede-oprichter en CEO)
Business: mosbeton

Studie

“Aan de TU Delft heb ik Civiele Techniek gestudeerd. Waarom Civiel? Omdat ik vroeger altijd ‘moddermannetje’ genoemd werd. Ik kon maar niet stoppen met het bouwen van dijken, bruggen en moeilijke overspanningen (lees: overspanningen sterk genoeg om Hot Wheels auto’s te dragen). Waarom de TU Delft? Omdat Civiele Techniek, gedoceerd aan de TU Delft, op de tweede plek stond van best aangeschreven Civiele Techniek studies, en omdat ik een beetje ijdel ben.”

Inspiratie

“Ik vind inspiratie per onderwerp. Hard door werken? Mijn vader en mijn co-founder. Problemen ontleden? Sorry, maar dan toch Elon Musk. Goed voor jezelf zorgen en liefhebben? Mijn vriendin Beau. Verder is Sigma Squared een ontzettend waardevolle bron van inspiratie met betrekking tot ondernemen.”

Passie

“Ik wil de sociale, dichte schil vergroenen. Een schil waar geen stad vreemd van is (misschien Aerdenhout), en een schil waar het budget over het algemeen beperkt is. Neem de wijk Delft Zuid in Delft, Osdorp in Amsterdam of Schalkwijk in Haarlem. Hier vergroenen betekent echt impact maken.”

Project

“Dat zijn er veel, van klein naar groot. Met heel vroege partners, zoals Bloemen Architecten en partijen die de techniek verder willen brengen, zoals Rutte, Vogel en Hemubo. We gaan een sociale flat in Purmerend vergroenen, halverwege volgend jaar is daar de gevel van 300m2 bioreceptief. Dit naar aanleiding van een geslaagd proefproject. Hier hebben we erg ons best voor gedaan.”

Toekomst

“Urbanisatie en klimaatverandering zijn twee trends die niet te stoppen zijn, maar elkaar wel erg in de weg kunnen zitten. Deze twee trends vragen om meer interactie tussen de bebouwde schil en de natuur. Dit is voor zowel de natuur zelf als de bewoners van de stad van essentieel belang voor toekomstvriendelijke steden. Mijn oproep luidt: draag samen de risico’s van innovatie. Jonge startups hebben de ideeën, grote bedrijven hebben de middelen. Onze huidige partners ben ik erg dankbaar voor deze houding.”

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Teresa Larumbe: sociale cohesie bevorderen

9 apr om 15:00 uur

In de tweede aflevering van onze nieuwe rubriek Future Architects gaat de aandacht van de jonge architect…

Lees verder »