Esticon® designverharding geeft parkeerplaats SugarCity industriële uitstraling

dinsdag 4 mei 2010
timer 2 min
In Halfweg komt parkeerterrein met 1.700 vierkante meter betonnen vloerplaten.

Twee enorme suikersilo’s van ‘SugarCity’ in Halfweg kregen een tweede leven als luxe kantoortorens. Voor de aanleg van de parkeerplaats bij dit opvallende project viel de keuze op Esticon designverharding van betonfabriek De Meteoor uit Rheden.

 

Door de sluiting van suikerfabriek CSM kwam in Halfweg bij Haarlem een terrein van zo’n 110.000 vierkante meter vrij voor herbestemming. Cobraspen Vastgoedontwikkeling B.V. kocht het terrein en is verantwoordelijk voor de herontwikkeling van SugarCity: een megacomplex met ruimte voor onder meer kantoren, horeca, winkels en een megabioscoop. De twee vijftig meter hoge betonnen silo’s vormen het opvallende hart. Het zijn geen monumenten maar ze maken wel een belangrijk deel uit van de industriële geschiedenis van de regio. Reden genoeg om ze te behouden en te verbouwen tot kantoren.

 

Juist vanwege hun industriële uitstraling koos de architect bij de aanleg van het 1.700 vierkante meter grote parkeerterrein voor betonnen Esticon vloerplaten. Esticon platen worden geheel naar het ontwerp van de opdrachtgever geproduceerd. Er vond intensief overleg plaats met Cobraspen Vastgoedontwikkeling over onder meer de kleurstelling en de uitdrukkelijke wens om de veeg in alle platen in dezelfde richting te laten wijzen. Kortom, over alle mogelijkheden en onmogelijkheden.

Eén van de mogelijkheden bleek ook het omkeren van de hoekstalen omranding, waardoor er slechts een subtiele smalle rand aan de bovenzijde zichtbaar is.

 

Door te kiezen voor twee kleuren, betongrijs en antraciet, konden de parkeervakken worden gemarkeerd. Ieder parkeervak (5 x 2 meter) bestaat uit twee antracietkleurige Esticon platen van 2 x 2 meter en een van 2 x 1 meter. De slijtvaste kleur is aangebracht door in het productieproces pigment toe te voegen aan de deklaag. Tussen de vakken zijn stroken van 0,50 x 2 meter gelegd die voldoende ruimte bieden voor in- en uitstappen. Voor de afwatering is gebruik gemaakt van verholen goten. Het legplan is door De Meteoor nader uitgewerkt.

 

Voor de Esticon platen die op de detectielussen voor de slagbomen komen te liggen, heeft De Meteoor een speciale oplossing in huis: platen met een kunststof wapening, die de signalering niet verstoort. Om die reden wordt ook de hoekstalen omranding van deze platen doorbroken.

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel