Er gaat niets boven parkeren

zondag 2 mei 2010
timer 2 min
Omdat Groningen de duurzaamste stad van Nederland wil worden, moet het verkeer dat in de stad rondrijdt op zoek naar een parkeerplek zoveel mogelijk worden teruggedrongen. Stilstaand spitsverkeer draagt bij aan een verhoogde uitstoot van CO2 en vervuiling door fijnstof. “Ons duurzaamheidbeleid vraagt om sturing op autogebruik, autobezit, routes en type voertuig.”

Geparkeerde auto’s verdwijnen de komende tien jaar meer en meer uit het straatbeeld in de stad Groningen. De gemeente wil dat auto’s, zowel van bezoekers als bewoners, zo veel mogelijk in garages worden gestald. In gebouwde accommodaties in de stad maar vooral ook aan de rand van de stad waar de gemeente inzet op de aanleg van P+R locaties. Bij Hoogkerk verrijst een nieuw transferium. Ook worden verkeersstromen beter naar de stad geleid.

 

Parkeernota

Een en ander staat in de nieuwe parkeernota ‘Parkeren in de stad; duurzaam bereikbaar!’. Daarin wordt het nieuwe parkeerbeleid tot 2020 beschreven. Parkeren op straat blijft mogelijk, maar het aantal plaatsen wordt teruggebracht van 900 naar 600. Dat geldt vooral langs de noordelijke en oostelijke Diepenringen, de stadsgrachten rondom de oude binnenstad. Op die manier wordt parkeren op straat ontmoedigd. “We willen minder autoverkeer in de binnenstad,” licht manager Harrie Rutgers van het Parkeerbedrijf toe. “We dwingen automobilisten als het ware naar de randen van het centrum. De straat is niet alleen voor auto’s, maar ook voor fietsers en voetgangers. De openbare ruimte is beperkt, dus daar moeten we zuinig op zijn.” Buurtbewoners kunnen hun auto de komende jaren kwijt in parkeergarages. Daarvoor worden twee bestaande openbare parkeergarages omgezet.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel