Energieneutraal wonen op IJburg

zondag 2 mei 2010
timer 2 min
Pieter Weijnen, FARO architecten, bouwde op Steigereiland IJburg, een energieneutrale woning. Na deze eerste versie gaat Weijnen met Woonhuis 2.0, ook op Steigereiland nog een stap verder. De woning — voorzien van een zwart gebrande houten gevel (verduurzamen op z’n Japans) — omarmt het zowel het PassiefHuis concept als het Cradle to Cradle principe.

Net als in het PassiefHuisconcept is de schil van Woonhuis 2.0 extreem gei¨soleerd (Rc=8-10). Naast organisch isolatiemateriaal van houtvezel is op speciale plekken geavanceerde isolatie (Aerogel) uit de ruimtevaart gebruikt en Phase Change Materials (PCM). Met driedubbele beglazing en gei¨soleerde deuren (inclusief gei¨soleerd kattenluikje!) is de schil ook nog eens volledig kierdicht. Daardoor is vrijwel geen energie nodig om het huis te verwarmen. Een warmtepomp met opslag van koude en warmte in de bodem zit niet in Woonhuis 2.0. Weijnen koos een andere weg. Hij installeerde onder meer drie grote wateropslagvaten, voor warm tapwater (300 liter) en voor verwarming (2.000 liter). De kroonlijst bestaat uit zonnecollectoren. We komen daar zo op terug, maar nu eerst de schil. Hoe is die opgebouwd? Welke materialen zijn gebruikt?

 

Gevel
Het hoofdmateriaal is hout. De gevel bestaat uit PEFCgecertificeerde, LenoTec panelen met een dikte van 169 en 196 millimeter. De panelen zijn opgebouwd uit twee houten platen met daartussen Kerto en voorzien van 30 centimeter isolatie. De wanden, vloeren en dak bestaan uit LenoTec panelen zonder de Kerto. De houten wanden op de bovenverdiepingen zijn met het oog op de stabiliteit 115 of 51 millimeter dik. Een kenmerkend C2C detail: omdat vervoer (uit Duitsland) negatief drukt op de CO2-balans, is gekozen voor bijzondere paneelafmetingen (2,70 meter breed), om vrachtwagens optimaal te kunnen beladen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel