Energie uit de aardbodem

zondag 2 mei 2010
timer 1 min
In Den Haag Zuidwest wordt diepe aardwarmte gebruikt om een wijk van ongeveer 4.000 woningen en enkele bedrijven te verwarmen. Het energiesysteem — het eerste in Nederland dat op deze schaal warmte produceert — is een initiatief van Aardwarmte vof, een samenwerking van de gemeente Den Haag, de energiebedrijven Eneco en E.ON Benelux, en de woningcorporaties Staedion, Vestia en HaagWonen.

Het exploiteren van diepe aardwarmte (geothermie) staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Het fenomeen warmtekoudeopslag in de bodem (WKO) is inmiddels in de brede bouwstroom opgenomen. Beide hebben het een en ander gemeen. Maar verschilpunten zijn er ook.


WKO en geothermie
Peter Heijboer, werkzaam bij DWA in Bodegraven en deskundig op gebied van geothermie: “Bij WKO boor je 50-200 meter diep. En je moet de aquifer (grondwaterlaag) eerst met warmte laden. ’s Zomers gaat de warmte erin en in de winter haal je die warmte weer omhoog. Bij geothermie maak je gebruik van door de aardkern opgewarmd water (70 graden Celsius) in zandlagen op zo’n 2000-2200 meter diepte. De temperatuur van de bodem vlak onder de oppervlakte is ongeveer tien graden Celsius. Met elke 100 meter diepte neemt de temperatuur met zo’n drie graden toe.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel