Eerste BREEAM-NL Nieuwbouw certificaten uitgereikt

dinsdag 20 april 2010
timer 2 min
DGBC heeft eerste twee BREEAM-NL Nieuwbouw certificaten uitgereikt.
Het TransPort kantoorgebouw van Schiphol Real Estate en het logistiek platform in Tilburg van WDP behoren nu tot de eerste gemeten duurzame gebouwen in Nederland.

De beoordelingsmethodiek BREEAM-NL Nieuwbouw werd in september gelanceerd als het eerste - voor de Nederlandse markt geldende - duurzaamheidskeurmerk voor nieuwbouw dat internationaal meetelt.

Het BREEAM-schema is het belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen ter wereld. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. De Nederlandse versie draagt de toevoeging NL.


In het certificeringstraject met behulp van BREEAM wordt gekeken naar het energieverbruik van een pand, maar ook naar landgebruik, ecologie, het bouwproces, watergebruik, afval, vervuiling, transport, materialen, gezondheid en comfort.
Het systeem maakt gebruik van kwalitatieve weging; als totaalscore krijgt een gebouw één van de volgende waarderingen: Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding.

In het certificeringstraject met behulp van BREEAM wordt gekeken naar het energieverbruik van een pand, maar ook naar landgebruik, ecologie, het bouwproces, watergebruik, afval, vervuiling, transport, materialen, gezondheid en comfort.Het systeem maakt gebruik van kwalitatieve weging; als totaalscore krijgt een gebouw één van de volgende waarderingen: Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding.

 

De eerste certificaten werden door bestuursvoorzitter Jaap Gillis van de DGBC uitgereikt tijdens de vakbeurs Building Holland. Het TransPort-gebouw ontving de waardering ‘Very Good’ (drie sterren) en de WDP site in Tilburg is als ‘Good’ (twee sterren) gekwalificeerd.

BREEAM-NL was al bruikbaar voor kantoren, scholen, winkels en industriële gebouwen met één gestandaardiseerde beoordelingsrichtlijn. Sinds 1 maart is de methode ook voor woningen en appartementen beschikbaar.


Bij de uitreiking van de Nederlandse BREEAM-certificaten, maakte de DGBC bekend te gaan samenwerken met de Amerikanen van Cradle to Cradle. Een Cradle to Cradle-plan kan het aantal punten bij de beoordeling volgens Breeam-NL verhogen, zei DGBC-directeur Stefan van Uffelen.
"We gaan samenwerken op de onderwerpen gebiedsontwikkeling en materialen. 'Cradle to Cradle' gaat een stapje verder dan een Life Cycle Analyse. Maar Breeam en Cradle to Cradle liggen heel dicht bij elkaar."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel