Eco-iconen in de Buiksloterham

zondag 2 mei 2010
timer 1 min
De gemeente Amsterdam wil dat in 2015 alle nieuwe projecten klimaatneutraal worden gebouwd. Amsterdam-Noord neemt in de Buiksloterham het voortouw. Deze nieuwe mixed-use woonwerkwijk, moet trendsetter worden voor nieuwe, duurzame woningen en bedrijfsvestigingen.

In het toekomstige woonwerkgebied (100 hectare bruto-, 52 hectare netto plangebied) komen ruim 4.000 woningen en 500.000 vierkante meter werkfuncties. Ongeveer 2.000 woningen moeten wegbereiders worden voor bouwen in een tijdperk van energietransitie.


Supervisor
Het projectgebied de Buiksloterham ligt ingeklemd tussen het NDSM-terrein en het voormalig Shellterrein. Een derde van het gebied ontwikkelt de gemeente actief door grond uit te geven. In dit deel houdt de gemeente wat meer in eigen hand (bestemming en architectuur). In tweederde van het gebied is meer ruimte voor initiatieven van particulieren. Initiatiefnemers zijn daarbij niet gebonden aan een stedenbouwkundig plan, maar kunnen binnen bepaalde spelregels hun plannen zelf vormgeven. Voor de verschillende locaties zijn randvoorwaarden per te ontwikkelen locatie vastgelegd in een zogenaamde bouwenvelop, die op basis van het Investeringsbesluit wordt opgesteld. Supervisor Pieter Klomp (DRO) houdt zicht op de uitwerking van het totale gebied. Ook welstand kijkt mee.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel