Conceptueel bouwen is maatwerk

zondag 2 mei 2010
timer 2 min
“Neen, geen haute couture en ook geen confectie. confectie. Een concept tussen traditioneel en industrieel bouwen in.” Pieter Huijbregts schreef recent een boek over conceptueel bouwen (1). Hij is nu druk met een dissertatie over hetzelfde onderwerp. Conceptueel bouwen verspreidt zich als een olievlek door het land en gaat zich – is de stellige overtuiging van Huijbregts – in de brede bouwstroom nestelen: “In 2025 wordt zo’n 80 procent van de bouwopgave met concepten ingevuld.”

Projectoverschrijdende concepten
Huijbregts stuitte zeven jaar geleden op conceptueel bouwen. Hij was inhoudelijk coördinator van het SBR bouwinnovatieprogramma Beter Bouwen. Het traditionele bouwmodel zat op een dood spoor, kijkt hij terug. “Per project een unieke oplossing verzinnen, in steeds wisselende bouwteams, dat werkt niet. Hoe anders was dat in de Wederopbouw! Geen unieke maar standaardoplossingen. Met industriële bouwsystemen en strikt georganiseerde processen (bouwen als een militaire exercitie) werd een ongekend hoge productie bereikt. Maar er zaten ook nadelen aan. Grote series, dat ging prima. Maar flexibiliteit was ver te zoeken. Grootschalige seriematige bouwsystemen raakten daarom in onbruik. De bouw ging het anders doen, in zekere zin een stap terug. Grote series werden opgeknipt. De klant wilde een unieke oplossing en hij werd op zijn wenken bediend door een team (dat per project van samenstelling veranderde). Die aanpak – nog steeds dominant in de brede bouwstroom – loopt echter steeds meer tegen z’n grenzen op; de symptomen zijn bekend: hoge faalkosten, opleverfouten, niet duurzaam, niet klantgericht.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel