BubbleDeck® als duurzaam systeem

dinsdag 4 mei 2010
timer 2 min
Bollenplaatvloer van BubbleDeck® nieuw type betonvloer.

In Nederland worden veel kantoorgebouwen, huizen en infrastructurele projecten gebouwd. Daarvoor worden allerhande bouwmaterialen toegepast. Het materiaal beton is daarbij het meest toegepaste bouwmateriaal. Per jaar wordt in ons land ongeveer 12 miljoen kubieke meter beton geproduceerd. Dit is een enorme hoeveelheid. Als al die kubieke meters achter elkaar zouden worden gelegd, dan zou per jaar ongeveer een derde van de omtrek van de aarde bedekt kunnen worden. En dan hebben we het alleen nog maar over de hoeveelheid beton die in Nederland wordt geproduceerd.

 

Voor het maken van beton zijn nodig de grondstoffen cement, zand, grind en water.

Deze grondstoffen zijn echter schaars, dat wil zeggen dat de beschikbare hoeveelheid beperkt is en dat het tijdstip waarop deze materialen nog beschikbaar zijn in het zicht komt.

 

Sinds enige jaren bestaat een nieuwe type betonvloer, de zogenoemde bollenplaatvloer van BubbleDeck®. Door het toepassen van deze vloer wordt circa 30 % bespaard op de hoeveelheid beton. Dit is een enorme besparing, wat het milieuprobleem met het betonpuin in één klap enorm reduceert. De toepassing van het bollenplaatvloersysteem resulteert in een vermindering van ongeveer 35 procent milieubelasting ten opzichte van vergelijkbare alternatieven. Tezamen met de mogelijkheid van volledige recycling bij sloop van een gebouwconstructie beantwoordt  BubbleDeck® daarmee volledig aan de doelstelling van Duurzaam Bouwen (DuBo).

 

Gesignaleerd wordt dat het bollenplaatvloersysteem de creativiteit van architecten, constructeurs en aannemers prikkelt. De mogelijkheden die het vloersysteem biedt, maakt ook weer andere besparingen mogelijk, zoals het weglaten van separaat aan te brengen dekvloeren. Een ontwikkeling die snel opgang doet, is het voorzien van het vloersysteem van een volledig geïntegreerd klimaatbeheersingssysteem (betonkernactivering), waarmee de ruimtetemperatuur in gebouwen wordt geregeld. Deze toepassing maakt centrale verwarmingsinstallaties overbodig.

De aanzienlijke besparingen in materiaaltoepassing en de daarmee samenhangende voordelen met betrekking tot energiebesparing en verminderde druk op het milieu door minder transport en geluidsoverlast brengen met zich mee dat ten aanzien van het milieuaspect grote voordelen worden behaald. Deze voordelen voor het milieu liggen integraal besloten in de toepassing van het bollenplaatvloersysteem. De kosteneffectiviteit ten aanzien van het milieuaspect is daarmee zeer hoog. Er hoeft immers niets extra te worden geïnvesteerd om het voorgenoemde positieve milieueffect te bereiken. Het bollenplaatvloersysteem blijkt minder kostbaar dan het alternatief en is ten minste even duurzaam.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel