Bio-energiecentrales

zondag 2 mei 2010
timer 2 min
Frans Kastelijn houdt van realistische verhalen. Wil je klimaatneutraal bouwen? Gewoon doen, zegt Kastelijn. In het tijdelijke kantoor van zijn dienst, aan het Kennedyplein in Eindhoven – Kastelijn is projectmanager van de gemeente Eindhoven – krijgt het profiel van de Eindhovense bouwer van bio-energiecentrales nog een extra dimensie. “Ik hou er niet van om ver voor de muziek uit te lopen. Je raakt dan al snel uit de pas met de regelgeving en de stand van de technologie. Alles marktconform. Dus: dingen doen binnen de kaders van vandaag de dag. Qua technologie, qua producten, en qua regelgeving.”

De gemeente Eindhoven wil in 2040 energieneutraal zijn. Moet voor de lichtstad niet zo moeilijk zijn. Want geen stad in Nederland heeft zo’n hoge dichtheid aan techneuten. PV! Windenergie! En dat in hightech-concepten. Ligt daarop de focus in Eindhoven? Neen, zegt Kastelijn. “Windenergie is in een stedelijke context lastig. Het rendement houdt niet over. En bij PV zit vooralsnog de terugverdientijd in de weg. Volgens de huidige cijfers verdient PV zich pas na 26 jaar terug. Dat is niet echt een stimulans, vinden wij.” Vooralsnog afstandnemend van PV en windenergie kiest Eindhoven voor bio-energiecentrales en warmte/koudeopslag (WKO). De gemeente heeft alle mogelijke WKO locaties in de stad in kaart gebracht (zie bijstaande afbeelding). WKO moet in synergie met die andere energiebron (bio-energiecentrales) de stad klaarstomen voor 2040. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel