BIM biedt architecten en adviseurs innovatiekansen

donderdag 15 april 2010
timer 2 min
Een ‘Building Information Model’ kan de communicatie tussen alle betrokkenen bij een bouwproject sterk verbeteren en daarmee kostbare fouten voorkomen. Na jaren over de BIM-voordelen te hebben gesproken, lijken de economische omstandigheden en technische ontwikkelingen momenteel aanjagers te zijn voor het praktische gebruik ervan. In dit artikel belicht Jeroen van den Burg, productmanager van Brink Groep, de stand van zaken.

Anticyclisch innoveren
Net als veel andere sectoren is de bouwwereld door de economische crisis onomkeerbaar aan het veranderen. Dat lijkt op korte termijn bedreigend, maar biedt voor de langere termijn tegelijkertijd ook interessante kansen. Vooral als men in zo’n veranderingsperiode nieuwe technische mogelijkheden gaat gebruiken om te innoveren. Oftewel anticyclisch innoveren, door een ‘Building Information Model’ (BIM) te gebruiken als uniform communicatiemiddel voor alle betrokken partijen bij een bouwproject. “Als gespecialiseerde softwareleverancier voor de bouwsector hebben wij de BIM-ontwikkelingen uiteraard vanaf het begin gevolgd”, zegt Van den Burg. “Erover praten is echter nog heel wat anders dan het praktisch toepassen. Wij geloven niet dat iedereen binnen vijf jaar al in één BIM-model met elkaar samenwerkt aan projecten. Zo snel is de ketenintegratie tussen alle betrokken bouwpartijen niet te realiseren. Ondanks, of mogelijk door de financiële crisis zien wij momenteel echter een sterk toenemend gebruik van BIM door architecten, constructeurs, bouwbedrijven en installateurs. Om hen te helpen de mogelijk grote voordelen te benutten, hebben wij voor een heel arbeidsintensief bedrijfsproces, te weten kostencalculaties, IBIS4BIM ontwikkeld. Dat is een programma voor het geïntegreerd bepalen van alle benodigde hoeveelheden, ramingen en kostencalculaties uit 3D-modellen, in elke fase van het bouwproces.”    

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel