Artikel

Bamboe loopt als rode draad door grootste winkelcentrum Italië

In het grootste winkelcentrum van Italië kunnen bezoekers simpelweg niet om bamboe heen. Het door Zaha Hadid Architects ontworpen CityLife Shopping District toont de veelzijdigheid van het natuurlijke materiaal.

Met de kenmerkende welvingen en vloeiende vormen brengt de architect dynamiek in het winkelcentrum. De warme uitstraling van bamboe versterkt het uitnodigende effect.

CityLife compleet vernieuwde wijk 

CityLife is een compleet vernieuwde wijk in Milaan met musea, appartementen, kantoren en ruimte voor recreatie. Dit alles is gebouwd in het oude beurscentrum van Milaan, dichtbij het historische stadscentrum. Tre Torri, drie prominente woon- en kantoortorens, ontworpen door Zaha Hadid, Arata Isozaki en Daniel Libeskind, vormen een architectonische highlight in de wijk. Onder en tussen de torens ligt het CityLife Shopping District met het grootste winkelcentrum van Italië: meer dan 80 winkels, 20 restaurants, bars en een bioscoop. De drie torens en het winkelgebied zijn gelegen in ruim 170.000 m² parken en groenvoorzieningen.

Gebouw in beweging

Bamboe vloeren en plafonds vormen met witte, glad afgewerkte wanden de basis van het interieur. Het contrast van wit met het natuurlijke bamboe versterkt het dynamische gevoel dat de architectuur opwekt. Grote afgeronde bamboe pilaren vormen de eyecatchers: hier loopt het bamboe door van de vloer tot in het plafond. Met gevoel voor detail zijn de bamboe platen verwerkt tot kolommen die bijna naadloos doorlopen in de plafondbalken. Dankzij de welvingen in het plafond ontstaat de impressie dat het gebouw in beweging is. In de centrale ruimte zijn ook de balies van het informatiecentrum en een bar uitgevoerd in MOSO bamboe. 

 


Credit: MOSO®

 

Ruim 2.500 m² bamboe platen, 70.000 meter bamboe balken en 1.000 m² bamboe fineer zijn toegepast in het interieur van het CityLife Shopping District winkelcentrum. Het plafond en de pilaren zijn voorzien van bamboe balken en plaatmateriaal. Het materiaal behaalt, met een minimale dikte van 18 mm, de strenge Europese brandklasse B-s1-01. 

Deel dit artikel