Renovatie huurwoningen Assen: gloednieuwe gevel met E-board

donderdag 28 september 2017
timer 4 min
In Assen wordt het onderhoud van woningen in de wijk Lariks grondig aangepakt. Woningcorporatie Actium wil 102 woningen uit begin jaren ‘60 upgraden van energielabel E naar A en daarbij de huizen op veel punten flink verbeteren. Daarnaast krijgt elk huis een gloednieuwe gevel met behulp van E-board, een systeem om gevels te vernieuwen en te isoleren.

Het ontwerp van de nieuwe gevels komt van HJK Architecten uit Groningen. Aannemingsbedrijf Paas uithet Drentse NieuwBuinenvernieuwt in zes weken het huis van binnen en buiten, terwijl bewoners hun huis niet hoeven te verlaten. Dat was een belangrijke voorwaarde van woningcorporatie Actium.“We hebben dat qua organisatie en planninggoed uitgedacht”, zegt Bert Doldersum, bedrijfsleider bij Paas. “Deze renovatie gaat snel, bewoners kunnen gewoon blijven wonen.Logistiek en financieel was dit project daarom een grote uitdaging.”Er zijn twee renovatiestromen, binnen en buiten de woning. Hoewel deze los van elkaar staan, wordt aan beiden gelijktijdig gewerkt. De werkzaamheden in de woning duren ongeveer drie weken en de renovatie van de gevelzes weken.  


Isoleren aan de buiten
muur 

Om van label E een A-label te maken, koos Paas voor isolatie aan de buitenmuur. De woningen krijgen zo een nieuwe schil.Dit heeft twee effecten: de isolatiewaarde gaat omhoog en de renovatie wordt eenvoudiger. “Deze huizen hebben een geïsoleerde spouwmuur, maar om de gevraagde Rc -waardes te halen zijn we buitenom gegaanmet een extra laag”, aldus Doldersum.De toegepaste E-board gevelisolatie van Vandersanden Group bestaat uit isolatieplaten van EPS-HR met daarop gevelsteenstrips.

De isolatieplaten worden aan de bestaande gevel bevestigd, het slopen van de buitenmuren is daarom niet nodig. Zo is het mogelijk om in zes weken de gevel volledig te isoleren en te vernieuwen.Wij kozen voor de renovatie van de gevel voor dit productvanwege de goede prijs-kwaliteit verhouding ende garanties vanhet E-Board systeem. Omdat dit systeem volledig getest en gekeurd is, is voor het project in Assen een verzekerde garantie van 25 jaar afgesloten. 




Isolatie
platen met steenstrips 

De platen die in dit project gebruikt worden, zijn 80 en 60 millimeter dik. Door toepassing van deze gevelisolatie, in combinatie met handvormsteenstrips op deze bestaande constructie,voldoet de woning nu aan het energielabel A.Het E-Board systeem heeft een lambda-waarde van λ 0,031W/mK.De E-Board-isolatieplaten zijn malgevormd en daarom exact gelijk. Met de haak-lasverbinding haken de platen in elkaar en kan er geen vocht infiltreren. De gevel wordt hierdoor wind- en waterdicht, maar ook dampdoorlatend.  

 

 

De steenstrips die bij dit gevelsysteem horen, zijn gezaagd uit Vandersanden handgevormde bakstenen. Voor het project in Assen is gekozen voor drie verschillende kleursorteringen. De verschillende kleurensteenstrips worden in vlakken aangebracht en met waterafstotende lijm vastgezet. In totaal wordt 7000 m2 gevel gerenoveerd in de wijkLariks. Niet alleen de woningen, maar ook de bijbehorende schuurtjes worden aangepast.Daar was het in de winter binnen zo koud dat het vroor. Bewoners zullen de energiebesparende maatregelen uiteindelijk ook merken in de portemonnee.  



Kozijnprofiel
 

De oude kunststoffen kozijnen in de Larikswoningen worden vervangen door nieuwe houten exemplaren. Vandersanden ontwikkelde voor deze kozijnen een nieuw profiel, zodat bij het afwerken van de gevel de steenstripsprecies aansluiten op het kozijn. De stenen hoeven dus niet de hoek om, maar het raam wordt omkaderd met een kunststofprofiel. Hiermee lijkt het ook alsof het kozijn dieper in de gevel ligt en dit geeft nog meer esthetische aandacht.De afmeting van de woning wijzigt niet, maar het is in principe wel een compleet nieuw huis, met een nieuwe uitstraling”, aldus Doldersum.Wij zijn trots dat dit project zo goed loopt en zijn blij met de bouwbegeleiding van Vandersanden.

Vandersanden Group 

Bokhovenseweg 8 
5256 TC  Hedikhuizen 
Tel. +31 (0)6 1325 7055 
m.vanderstaak@vandersanden.com 
www.vandersandengroup.nl/eboard/nl-nl 

 
Dit artikel verscheen in Stedebouw & Architectuur, thema Gevels & Daken 2017. U kunt dit magazine downloaden in onze bibliotheek.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Renovatie huurwoningen Assen: gloednieuwe gevel met E-board

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Fusie van belangen bevordert duurzame woningbouw

9 jan om 14:50 uur

Eind deze maand gaan experts en betrokkenen in het seminar De Bewoner Centraal 2.0 (30 januari, Utrecht) dieper…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo breng je circulariteit in de praktijk

8 dec 2023

Op de dag dat de lancering van Het Nieuwe Normaal 1.0 in Amersfoort de circulariteit een reuze versnelling gaf…

Lees verder »
descriptionArtikel

De extreme renovatie van MFA Het Zand

4 sep 2023
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn wordt de multifunctionele accommodatie (MFA) Het Zand gerenoveerd. Het project…
Lees verder »
descriptionArtikel

Monumentaal en gasloos – unieke renovatie Raadhuis Zundert

1 aug 2023
Het Raadhuis in gemeente Zundert is in 2019 gerenoveerd door architectenbureau Dhondt. Dat is intussen vier jaar…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Renovatie is als een cadeautje’

13 jul 2023
‘Renovatie is als een cadeautje’ aldus Sebastiaan Jansen (architect, partner en creatief directeur bij KOW…
Lees verder »
descriptionArtikel

Editie Renovatie & Herstructurering 2023 is verschenen

7 jul 2023
De derde editie van Stedebouw & Architectuur in 2023 is verschenen. In deze editie staan de onderwerpen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Sneak preview: Stedebouw & Architectuur Renovatie & Herstructurering 2023

28 jun 2023
"Er ligt een serieus infrapakket aan investering om onze stations beter te maken", aldus Sebastiaan de Wilde,…
Lees verder »
descriptionArtikel

Architectuurprijs Berlagevlag slaat vleugels uit rondom Den Haag

27 jun 2023

Van interieur of dakopbouw tot wolkenkrabber en van nieuwbouw tot transformatie of renovatie, tot 17 juli…

Lees verder »