Artikel

Het multifunctionele hart van Noordeloos

Het Noorderhuis is het multifunctionele hart van het Zuid-Hollandse dorp Noordeloos. Het gebouw herbergt een basisschool, peuterspeelzaal, kinderopvang, sportzaal, vergaderruimte, een muziekzaal, bibliotheek en een dorpskamer.

Hiermee is het een centrum voor alle inwoners van het dorp. Foreco Houtconstructies leverde de beeldbepalende gevelbekleding. 


De opdrachtgever, de gemeente Giessenlanden, hoopt met dit multifunctionele gebouw de toekomstbestendigheid te vergroten door het bundelen van zoveel mogelijk maatschappelijk voorzieningen. Overigens is de aanduiding ‘opdrachtgever’ formeel juist, maar het waren vooral de inwoners van het dorp zelf die het initiatief namen voor de bouw van dit gebouw en een nadrukkelijke inbreng hadden bij het ontwerp. Duurzaamheid voor wat betreft materiaal- en energiegebruik speelde daarbij een belangrijk rol. Omdat Foreco een vestiging heeft in Noordeloos was de betrokkenheid van het bedrijf bij de bouw van dit multifunctionele gebouw nog eens extra groot. 





Inwoners,
vertegenwoordiging van de gemeente, dorpsberaad en de school zijn allemaal betrokken geweest bij het ontwerp van het gebouw. Architectenbureau De Zwarte Hond tekende voor het uiteindelijk ontwerp. De inpassing in de omgeving, veel groene weilanden en de aansluiting met het buitenterrein waren belangrijke punten bij hetontwerpproces. 

Gevel 

Het gebouw heeft hoge duurzaamheidseisen. Het is energieneutraal en er is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. De gevel is gemaakt van Siberisch lariks WaxedWood. Deze houtsoort is van nature duurzaam en door de WaxedWood-behandeling gaat deze houtsoort nog langer mee. Het maakt de totale gevel nagenoeg onderhoudsvrij. Bijzonder aan deze houtsoort is de verkleuring van groenbruin naar een warme bruine kleur, waarna het uiteindelijk egaal vergrijst. Het met WaxedWood behandelde hout wordt, vanwege de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid, ook vaak gebruikt voor vlonders en erfafscheidingen. Het hier gebruikte lariks is afkomstig uit de hoger gelegen delen uit het noorden van Scandinavië. De langzame groei van het hout zorgt voor een extra stevige structuur en de hogere soortelijke massa.  




Afmetingen 

Het ontwerp omvat een oppervlakte van circa 2.640 vierkante meter, waarbij 1.155 vierkante meter gevelbekleding is toegepast. De zichtzijde is fijn bezaagd en heeft drie verschillende breedtes: 145 millimeter, 95 millimeter en 70 millimeter. Dit zorgt voor een speels effect in de grote oppervlakte hout. De geveldelen zijn verticaal genageld aangebracht met een tussenruimte van7 millimeter. Voor een goede ventilatie en afwatering is dubbel regelwerk toegepast met een zwarte zichtzijde en is schuin naar buiten afwaterend.  


Dit artikel is verschenen in Stedebouw en Architectuur 03/2019, thema Gevels en Daken. Lees meer van Stedebouw en Architectuur in onze bibliotheek

Deel dit artikel