Artikel

Eindhovense studenten bouwen ijstoren in Harbin

In China is de hoogste ijstoren ooit gebouwd. Het dertig meter hoge gevaarte van ijs heeft een Nederlands tintje. De onderzoeksgroep Structural Ice is namelijk onderdeel van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

De vorm van de ijstoren is afgeleid van de traditionele Chinese torens en van een flamencojurk, schrijven de studenten op de website van Structural Ice. Het gevaarte is verrezen in de Chinese stad Harbin, waar het Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival plaatsvindt.

Versterkt met vezels 

De onderzoeksgroep richt zijn pijlen op ijsconstructies en composietijs. Het ijs in de toren is verstevigd met cellulosevezels, waardoor het mogelijk is om met een beperkte schaaldikte toch de hoogte in te gaan met ijs. Het versterkte ijs is over een groot luchtkussen gespoten.

Eerdere ijsbouwwerken 

De studenten zijn al langer bezig met het creeren van ijsbouwwerken. Eerder werd in 2014 een ijskoepel gemaakt van tien meter hoog en een doorsnede van dertig meter in het Finse dorp Juuka. Een jaar later werd in hetzelfde dorp de Sagrada Familia, de wereldberoemde kerk uit Barcelona, nagebouwd. In 2016 sneuvelde een poging om de grootste ijsbrug ter wereld te bouwen door de invallende dooi.

Deel dit artikel