Artikel

Dit is het nieuwe topsportcomplex in Amersfoort

Het sport- en zwemcomplex Amerena heeft dit weekend haar deuren geopend. Het gebouw, ontworpen door VenhoevenCS, wordt de nieuwe plek voor top- en breedtesport in Amersfoort en omgeving.

Amerena is een hybride sportgebouw aan de entree naar Amersfoort. Door de bijzondere ligging, heeft het complex meerdere gezichten. Wanneer men Amersfoort binnenrijdt vanaf de Hogeweg, valt het meteen op door de gekleurde en ’s nachts oplichtende gevel. Het gebouw nestelt zich tegelijkertijd in de buurt: aan de Buurtas is het gebouw open en uitnodigend met de entree en terrassen; naar het Waterwingebied en de Spreeuwenstraat heeft het gebouw een landschappelijke uitstraling met dakterrassen en een groen dak.

NOC*NSF sporthal

Het zwemgedeelte omvat drie baden, waaronder een 10-baans 50 meter wedstrijdbad en een multifunctioneel bassin met springtorens van drie, vijf, zevenenhalf en tien meter hoog. Ook een spectaculaire glijbaan van 90 meter ontbreekt niet. Daarboven bevindt zich een grote NOC*NSF sporthal, die ook te gebruiken is voor evenementen. Onder het gebouw is parkeergelegenheid voor ruim 200 auto’s. Vanaf alle zijden zijn de verschillende functies in het gebouw via markante gevelopeningen herkenbaar. Eenmaal binnen is het interieur licht en verrassend.

 

Alles draait om het gebruik en de gebruikers, waarbij de sfeer wordt bepaald door de reflectie van het daglicht en het zicht op de andere ruimtes in het gebouw en de verschillende omgevingen er omheen. De Amerena is een uiterst duurzaam sportcomplex. Het gebouw scoort een gemiddelde GPR score van ruim boven de 9. De goede score is te danken aan een combinatie van ontwerpkwaliteit en technische toepassingen, zoals zonnepanelen en - collectoren en een eigen biomassacentrale.

 


Credit: VenhoevenCS

NK langebaan

Het complex heeft alle faciliteiten om het nationaal en internationaal podium te zijn voor langebaanwedstrijden, schoonspringen en waterpolo. Komende zomer al vind het NK schoonspringen plaats (juni) en ook het NK langebaan komt na 25 jaar weer naar Amersfoort.

Deel dit artikel