Artikel

Intermezzogebouw voegt warmte toe aan Zuidas

Zonnig en zwierig, zo typeert Inbo-architect Bert van Breugel het 90 meter hoge Intermezzogebouw op de Zuidas. Voor de gevels van het Amsterdamse woongebouw ontwikkelde Van Breugel samen met baksteenproducent Hagemeister de chique projectsortering ‘Intermezzo’.

Het resultaat van die samenwerking: een duurzame gevelsteen met een warme uitstraling en een karakteristiek handslagreliëf. Stap voor stap transformeert de Zuidas van zakendistrict tot gemengd stedelijk gebied. Het Intermezzogebouw is van die ontwikkeling de meest recente exponent. In Intermezzo bevinden zich op 26.300 vierkante meter BVO 175 appartementen (variërend van 50 tot bijna 1000 vierkante meter), op een plint met winkelfunctie. Ondergronds heeft Intermezzo een éénlaagse parkeergarage, kelderbak voor het hoge woonpand en het aanpalende blokje sociale huurwoningen dat Inbo ontwierp voor Eigen Haard.

 


Credit: Luuk Kramer

Terugwijkende gevel

Het door Inbo ontworpen Intermezzo heeft een frappante hoofdvorm. Aan de Mahlerlaan is de entree gevat in een statige en transparante façade met afgeronde hoeken. Aan de Gershwinlaan domineren riante terrassen in een naar boven toe terugwijkende gevel.

 

Die terugwijkende vorm vloeit voort uit het stedenbouwkundig plan van Pi de Bruin, aldus projectarchitect Bert van Breugel. “In dit plan was conceptueel vastgelegd dat de bouwenveloppe in de plint meer volume heeft en naar boven toe afneemt, met als resultaat een levendig stedelijk silhouet en zonlicht in de straten.”

"Ligt baksteen voor de hand"

Van Breugel stond voor Intermezzo een gevelmateriaal voor ogen dat uitdrukking zou geven aan de woonfunctie: “We wilden voorkomen dat het gebouw anoniem en zakelijk zou ogen, zoals eerdere woonblokken op de Zuidas. We zochten naar een materiaal dat laat zien: 'Hier wordt gewoond'. Dan ligt baksteen voor de hand.”

 


Credit: Luuk Kramer

 


Credit: Luuk Kramer

Deel dit artikel