Artikel

Licht in de tunnel in Schiedam

Veel fietstunnels en onderdoorgangen zijn donker en onaantrekkelijk. Gebrek aan goede verlichting speelt hierbij een grote rol. De Stamina-armatuur, speciaal ontwikkeld voor dergelijke locaties, biedt uitkomst.

De Stamina is een energiezuinige lineaire armatuur met zorgvuldig afgestemde indirecte verlichting, die in iedere tunnel toepasbaar is. Ipv Delft ontwierp de armatuur samen met Armada Janse als onderdeel van de toolbox ‘Licht in de tunnel’, die maatregelen bevat om verlichting en veiligheid in onaangename tunnels drastisch te verbeteren.  

Goede lichtspreiding 

De armatuur maakt gebruik van geavanceerde lenstechniek die zorgt voor een goede lichtspreiding zonder te verblinden. De Stamina vormt een doorlopende lijn in het midden van het tunnelplafond. Verder biedt de armatuur diverse opties, zoals computergestuurde RGB-verlichting of een kap met op maat uitgesneden patroon om het eigen karakter van de tunnel te versterken.  


In Schiedam paste Armada Janse de Stamina toe in twee beuken onder het spoor, op de route tussen station en Euroscoop. De voorheen donkere ruimtes zijn nu prettig verlicht, wat zowel de sociale veiligheid als de sfeer in het gebied aanzienlijk ten goede komt. De gemeente Schiedam is zeer tevreden met het resultaat. Nu de armatuur ook via Modernista leverbaar is, is hij eenvoudig beschikbaar voor alle gemeenten. Ipv Delft adviseert graag over toepassing van de toolbox. 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 03/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

 Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel