Artikel

Vast waar het moet, flexibel waar het kan

De afgelopen 20 jaar is er veel veranderd in de eisen die aan schoolgebouwen worden gesteld. Hoe gaat u om met deze veranderende vraag? Hoe zorgt u voor een gebouw dat meebeweegt met de veranderende wensen van de school en de eisen van de overheid?

Simpel: door modulair te bouwen. Door gebruik te maken van losse bouwmodules die aan elkaar geschakeld en op elkaar gestapeld worden.Zo ontstaat een flexibel pand dat eenvoudig ook weer uit elkaar gehaald, aangepast en zelfs verhuisd kan worden. 

Wat zijn de voordelen van modulair bouwen? 

Flexibel in veranderende eisen en behoeften 

In het onderwijs worden voortdurend nieuwe eisen gesteld aan gebouwen. Het is zonde als gebouwen hierdoor gedateerd raken. Ook de wisselende toestroom van leerlingen is een uitdaging voor schoolorganisaties. Door het modulaire bouwsysteem kan de huisvesting passend worden gemaakt voor elke vraag. Wagenbouw biedt huisvestingsoplossingen voor tijdelijk en permanent gebruik in het onderwijs, de zorg en het bedrijfsleven. Zo ook inWormerveer (zie foto's), een schoolorganisatie die slim inspeelt op de veranderende toestroom van leerlingen. Met het Wagenbouw bouwsysteem konden zeven lokalen binnen vier weken gemakkelijk, snel en duurzaam worden gerealiseerd tot standalone schoolgebouw. 

De leerling staat centraal 

Het draait om de leerlingen, dus u wilt voor hen een comfortabel, sfeervol gebouw. Alle leslokalen hebben een vrije binnenhoogte van 270 cm. Ook is er een uitstekende doorstroom door de drie meter brede gangen. Onze gebouwen worden door de stevige betonvloer, creatieve binnenafwerking en het Frisse Scholenconcept als zeer prettig ervaren. 


In een
Frisse School is het nooit te warm of te koud, onafhankelijk van het seizoen. Naast temperatuur is ook luchtkwaliteit belangrijk. Ons ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er voldoende frisse lucht naar binnen stroomt en dat gebruikte binnenlucht geruisloos wordt afgevoerd. Zo creërenwe een omgeving waarin leerlingen zich op hun gemak voelen. 

Zelfs het muzieklokaal is uniek 

Elk gebouw is uniek in zijn vorm en uitstraling. U beslist zelf wat u nodig heeft. Zo plaatste Christelijke Scholengemeenschap De Lage Waard naast hun bestaande gebouw een tijdelijk muzieklokaal, met een eigen podium, geluidswerende voorzieningen en privéstudio’s. Deze kon door de modulaire bouwwijze gemakkelijk aan het gebouw worden vastgezet. 

Slim investeren in de toekomst 

Of een school nu wil inkrimpen, uitbreiden of het gebouw anders wil gebruiken, met een flexibel bouwsysteem is dit snel en duurzaam te realiseren. Zo zet je als onderwijsinstelling niet alleen de leerling centraal, maar investeer je ook in de toekomst. Modulair bouwen verschilt op een groot aantal gebieden van conventionele bouw. De modules worden in een fabriek geproduceerd onder klimatologisch optimale omstandigheden. Dit komt niet alleen de kwaliteit van de modules ten goede, ook worden de risico’s voor de bouwplanning en faalkosten gereduceerd. Er ontstaat geen bouwachterstand door slechte weersomstandigheden. En wist u dat een terugkoopgarantie ook tot de mogelijkheden behoort? Voor een vooraf afgesproken prijs wordt het gebouw na de afgesproken termijn gegarandeerd teruggekocht. Een flexibele oplossing met een veilig gevoel. 

Duurzame scholen 

Modulaire bouw is naast snel en flexibel ook zeer duurzaam. Het gebouw is na de gebruiksperiode opnieuw in te zetten, zonder achterblijvende milieubelastende resten. De units worden gemaakt uit één serie waardoorgrote schaalvoordelen kunnen worden behaald, ook voor toekomstige bouwprojecten. Een ander voordeel is de levensduur van het gebouw: de units zijn apart te vervangen. Mocht de school in Wormerveer straks willen verhuizen, dan zijn de losse units volledig inzetbaar op een nieuwe locatie.

Van vraag naar realiteit

Wagenbouw zet de vraagnaar flexibele ruimteom in duurzame, aanpasbare scholen die een prettig en gezond binnenklimaat hebben, snel beschikbaar zijn en niet te onderscheiden van een traditioneel gebouw. Of het nou gaat om een enkel leslokaal of omeen complete school: modulair bouwen is de oplossing. Zowel bij tijdelijk als permanent gebruik. 


Wagenbouw biedt huisvestingsoplossingen voor tijdelijk en permanent gebruik in het onderwijs, de zorgen het bedrijfsleven. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij ondersteuning en begeleiding biedengedurende het gehele traject. 


Dit artikel komt uit Stedebouw en Architectuur 06/2018. Lees meer van Stedebouw en Architectuur in onze bibliotheek

 

Deel dit artikel