Artikel

1001 mogelijkheden met de nieuwe 2park-app

Met de nieuwe 2park-app van Desyde kunnen burgers zelf vergunningen, ontheffingen en abonnementen regelen. Dat zegt Ton van Puffelen van Desyde. “Burgers hebben een product in handen waarbij ze zelf alles kunnen regelen”, aldus Van Puffelen.

Volgens Van Puffelen zijn er 1001 mogelijkheden met de nieuwe 2park-app. Dat maakt hij meteen duidelijk aan de hand van een voorbeeld. “Als je een bezoekersvergunning hebt, mag bijvoorbeeld familie in de buurt parkeren, mits je een bezoekersregeling hebt. Via de nieuwe app kun je beide vergunningen heel eenvoudig regelen.” Bij Desyde zijn ze momenteel de bezoekersregelingen aan het monitoren. Daar komt relevante informatie uit, zegt Van Puffelen. “Het CROW hanteert een parkeernorm voor bezoekers van 0,3 per woning. Maar uit onze data blijkt voorlopig dat 0,1 dichter bij de realiteit komt.”

Ook voor autobezitters worden allerlei zaken makkelijker door de 2park-app. “Stel, je mag in de buurt parkeren omdat je een bewonersvergunning hebt en je auto moet voor een reparatiebeurt naar de garage. Dan krijg je vaak een leenauto mee. Maar bij de garage kunnen ze moeilijk het nummerbord van je auto op de die van de leenauto plakken. Eerder moest er contact gezocht worden met de gemeente om de tijdelijke nummerplaat door te geven. Met de nieuwe app kan een vergunninghouder dit allemaal zelf regelen.”

Dynamisch karakter

De app is mede bedoeld om parkeerproducten een dynamisch karakter te geven, zegt Van Puffelen. “De buurman gebruikt bijvoorbeeld maar één keer per maand de auto. Om de parkeerdruk wat te verminderen zou je hem een vergunning van bijvoorbeeld 100 uur kunnen geven, en dat hij op de andere momenten zijn auto parkeert op een gratis parkeerterrein. Zo zou je het ook kunnen inrichten voor iemand die overdag werkt en ’s avonds geregeld bij een partner slaapt. Je kunt dan bijvoorbeeld iemand een vergunning voor 1000 uur geven. De vergunninghouder kan zich via de app eenvoudig aan- en afmelden. Een permanente bewonersvergunning is in beide gevallen dan helemaal niet nodig.”

Gemeenten prikkelen

Je zou zeggen dat iedere gemeente het wel ziet zitten om te werken met een handige app waar alle vergunningen, ontheffingen en abonnementen door de burgers zelf geregeld kunnen worden. Toch merkt Van Puffelen dat gemeenten geprikkeld moeten worden over hoe ze zaken over kunnen laten aan de burger. “Je merkt dat de creativiteit bij gemeenten pas losbarst als ze uitgedaagd worden. We ontdekken dat door de mogelijkheid om alle parkeerproducten dynamisch te maken de vraagstelling vanuit gemeenten steeds creatiever wordt. De laatste vraag is bijvoorbeeld om de bewonersvergunning in een centrumgebied te koppelen aan fulltime of 2000 uren gebruik. Zo worden er door gemeenten steeds nieuwe toepassingen bedacht”, constateert Van Puffelen.

Over gemeentegrenzen

Iedere gebruiker kan eenvoudig in de app zien welke vergunningen voor hem of haar zijn verleend. En dat reikt verder dan de gemeentegrenzen, zegt Van Puffelen. “Stel, je woont in Zwolle, je werkt in Ommen en je ouders wonen in Raalte. Je ziet in de app een compleet overzicht van de vergunningen en regelingen. Zo zie je de parkeervergunning die je hebt voor de woning, de bedrijfspool waar je onderdeel van uitmaakt op het werk en als je ouders je machtigen voor een bezoekersregeling dan komt dat ook bij het overzicht te staan.” Andere toepassingen die met de 2park-app geregeld kunnen worden zijn bijvoorbeeld ambtenarenvergunning, garageabonnementen, dagontheffing, klussenvergunning, horecaklanten, oldtimerregeling, combivergunning en marktexploitatie.

Mooi en gebruiksvriendelijk

Bij Desyde hebben ze geleerd van het verleden. Van Puffelen: “De voorloper van de 2park-app zat technisch goed in elkaar, alleen de presentatie en gebruiksvriendelijkheid kon nog veel beter. Deze nieuwe app is niet alleen mooier, maar ook gebruiksvriendelijker voor. We hebben bijvoorbeeld qua helderheid rekening gehouden met slechtziende gebruikers. Voor de mensen die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn, hebben we een Engelse variant. Het is uiteindelijk de bedoeling om de app uit te breiden met meer talen.”

2Park is sponsor van het Parkeerbeheer Congres op 28 november in De Roskam in Houten. Bekijk het gevarieerde programma en meld je aan!



Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel