Artikel

Bitumen dakbaan Citumen bespaart tonnen CO2

Icopal lanceerde tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven Citumen, een circulaire bitumen dakbaan. Deze spectaculaire doorbraak in circulaire dakbedekkingen, ontwikkeld door Icopal met haar partners ZND Nedicom en New Horizon Urban Mining, levert een besparing op van 400 ton CO2-uitstoot per jaar. Citumen is op 1 november in productie gegaan.

De lancering van de dakbaan gebeurde in de Circulaire Ambassade, onderdeel van Dutch Design Week. Cor den Hartog, sales director van Icopal, Caspar Ulijn, directeur van ZND Nedicom, en Michel Baars, oprichter van New Horizon Urban Mining,lichtten de lancering toe en vertelden over de impact van deze doorbraak en hun verder ambities.

Rol ontwerpers cruciaal

Baars wees op het belang van ontwerpers in een circulaire bouweconomie.Op basis van schaduwkosten hebben we kunnen vaststellen dat 80 procent van de milieuprestatie van gebouwen en producten wordt veroorzaakt in de ontwerpfase van een gebouw. Daarom is het cruciaal dat ontwerpers met het circulaire vraagstuk aan de slag gaan.Zonder inbreng van ontwerpers geen transitie naar een circulaire wereld.En vandaar ook dat wij deze plek hebben uitgekozen voor de lancering van Citumen, hét trefpunt van (jonge) ontwerpers met drang naar innovatie.

Volledig circulair dak

Ulijn gaf aan dat introductie van de circulaire dakbaan een eerste stap is op weg naar een volledig circulair dak. “Bitumen dakbanen hebben een aandeel van 70 procent in platte daken. Om in 2050 een 100 procent circulaire economie te hebben (in 2030 50 procent) is een volledig circulair dak onmisbaar. Met de overgang naar circulaire dakbanen is nu een enorme stap gezet, maar we willen verder. Een doorsnee dak bestaat uit een dampremmende laag, isolatie en dakbedekking – die hele opbouw moet dus circulair. Icopal,  ZND Nedicom en New Horizon Urban Mining hebben de ambitie om dat voor elkaar te krijgen. Met z’n drieën gaan we een volledig circulair dak ontwikkelen.”

Feiten en cijfers

Cor den Hartog wees er op dat Icopal de infrastructuur voor de productie van circulaire dakbanen op orde heeft. “Icopal heeft een paar jaar geleden een machine geïnstalleerd om dakbanen uit sloop te shredderen en om te smelten tot nieuwe dakbanen. Het lukte niet om de businesscase rond te krijgen. Met de nieuwe partners New Horizon en ZND Nedicom is dat wel gelukt. Het sommetje ziet er zo uit. New Horizon Urban Mining levert komend jaar 700 ton oude bitumen dakbanen aan. Dit zijn dakbanen die het bedrijf heeft geoogst uit slooppanden. Icopal verwerkt dit materiaal in de productie van circa 1 miljoen vierkante meter nieuwe bitumen dakbanen. De productie levert het komend jaar een besparing op van maar liefst 400 ton CO2-uitstoot ten opzichte van de reguliere productie. En dat eigenlijk zonder meerkosten. Citumen dakbanen kosten in 2019 iets meer dan traditionele dakbanen, maar in 2019 zijn we break even. De aanschafkosten van Citumen zijn dan markconform. Daarmee tonen we aan dat een circulair proces niet duurder hoeft te zijn dan een lineair proces.

Systeeminnovatie

Omdat bij Icopal de productielijn al klaarstaat, noemt Den Hartog de transitie naar circulaire dakbanen in de fabriek in Hoogkerk, Groningen,niet zozeer een technische innovatie. “Wat we met ZND Nedicom en New Horizon hebben bereikt is een systeeminnovatie.We zitten met een open mind aan tafel en brengen de kennis en toegevoegde waarde van elkaar in om circulariteit ook bedrijfseconomisch rond te krijgen. Daar zit de krachtvan deze tripartite:samenwerken en oog hebben voor elkaars belangen. En datzelfde ook naar opdrachtgevers toe. Klanten meenemen in het circulaire gedachtegoed en hen overtuigen van de meerwaarde van de transitie. Met Citumen hebben we een product in handen waarmee we opdrachtgevers kunnen overtuigen dat circulariteit nu al realiteit is.”

Summa College

Ambitieuze opdrachtgevers komen Icopal en ZND regelmatig tegen. Zoals Summa College in Eindhoven. ZND verwerkte in een recente dakrenovatie van het Summa College deeenlaagsePOCB dakbanenIcopal Universal. Een erkend duurzame dakbaan. Icopal Universal is in 1996 geïntroduceerd en door NIBE voorzien van DUBOkeur®-certificaat. Volledig recyclebaar hebben deze dakbanen een levensduur van circa 30 jaar. Na sloop van het gebouw neemt Icopal deze Universal dakbedekking terug als grondstof voor de productie van nieuwe Citumen dakbanen. 


Door het contact met Icopal, ZND en New Horizon is
het Summa College zo enthousiast over circulariteit dat voor een beoogde nieuwbouw van de school sloopmaterialen uit een bestaand gebouw van het collegeworden ingezet. Dit alles volgens een circulair en economisch sluitend model.


Dit artikel komt uit Stedebouw en Architectuur 06/2018. Lees meer van Stedebouw en Architectuur in onze bibliotheek

Deel dit artikel