Artikel

De Skýli ontstijgt het niveau van een tochtige trekkershut

Een trekkershut roept veelal de associatie op met tochtige en kille houten hutjes midden in de woestenij. Dat het ook anders kan, bewijst het Zweedse architectenbureau Utopia Arkitekter met Skýli, een prachtig vormgegeven verblijf die op den duur in veelvoud moet verrijzen langs de beroemdste wandeltochten van IJsland.

De trekkershut combineert vier piramidepunten tot één sterk, duurzaam en stabiel verblijf. De driehoekige gevels hebben veel weg van een tent. Het is dezelfde vorm die vaak gebruikt wordt bij de dakconstructies van traditionele IJslandse hutten. De buitenkant is gemaakt van staal. Blauwe verf geeft de trekkershut een stedelijke uitstraling. De grote raampartijen zorgen voor veel lichtinval. Bovendien biedt de openheid een spectaculair uitzicht over de ongerepte IJslandse natuur.

Opvallende verschijning

Dankzij zijn kleur en ontwerp is Skýli een opvallende verschijning in het landschap. Daardoor is de trekkershut eenvoudig te vinden voor reizigers op doortocht. Skýli heeft een ingang aan zowel de noord- als zuidzijde. De deuren zijn geplaatst in de naar binnen hellende wanden, zodat de deuren ook bij stevige wind gesloten blijven. De ruimte tussen de buitenste en binnenste schil creëert twee kamers: één voor het uitwringen en drogen van kleding, de ander voor een composttoilet.

 


Credit: Utopia Arkitekter

Zelfvoorzienend

Skýli heeft vier kamers. Twee slaapkamers, een keuken met eetgelegenheden en een kamer voor het opslaan van eten en noodvoorraden. In de wand zijn uitklapbare bedden aangebracht. In totaal kunnen 15 mensen de nacht doorbrengen in de bijzondere trekkershut. Het gebouwtje heeft zonnepanelen voor de energievoorziening. Bij voldoende zonlicht kan Skýli genoeg stroom opwekken voor verlichting en het opladen van telefoons. Bij slecht weer is er een generator aanwezig. Regenwater wordt via het dak opgevangen en kan worden gebruikt om te koken, wassen en te drinken. Koken gebeurt op gas.

 

Dankzij het unieke design kan Skýli volgens de architecten in twee tot drie dagen opgebouwd worden.

 


Credit: Utopia Arkitekter

Deel dit artikel