Artikel

In Space-S beslisten de bewoners over hun huizen en leefomgeving

In woonbuurt Space-S in Eindhoven dachten de toekomstige bewoners van meet af aan intensief mee over hun eigen woning en leefomgeving. Die bottom-up aanpak leidde tot een diversiteit aan woningen.

Aan de gevels komt die diversiteit tot uitdrukking in de zes Hagemeistersorteringen die in Space-S zijn ingezet. Die sorteringen kozen de bewoners zelf, in overleg met de architecten van Inbo.

 

Space-S stamt misschien niet uit de tijd dat men actie nog als axie schreef, maar de geest van de jaren zeventig huist wel degelijk in dit Eindhovense woningbouwproject op Strijp-S. De bewoners hadden een rol als co-creator en sturende opdrachtgever. Op workshops en via Facebook formuleerden zij hun wensen voor Space-S. En zij konden op het Inbo-kantoor met piepschuimblokken 1:1 woningplattegronden en woonruimtes opbouwen en uitproberen. Projectarchitect Aron Bogers van Inbo: “Met deze manier van ontwerpen hebben we kwaliteiten gerealiseerd die in een traditioneel bouwproces niet zomaar mogelijk of haalbaar zijn. En ons bouwtraject was ook nog eens korter dan bij een conventioneel bouwproject.”

Groene hoven, dichtheid van Parijs 

De bottom-up aanpak resulteerde in een stadse woonbuurt met zeven gebouwen, gegroepeerd aan groene hoven en met een dichtheid vergelijkbaar met de binnenstad van Parijs. Space-S telt meer dan tweehonderd principieel verschillende woningtypen en elk van de zeven woongebouwen heeft een eigen structuur. Aron Bogers: “Je vindt in Space-S appartementen met 110 vierkante meter voor grote gezinnen, lofts, hotel+ appartementen van dertig vierkante meter met collectieve voorzieningen, studentenwoningen, woningen met extra ruimte voor hobby of werk en studio's voor beschermd wonen. Allemaal gemengd over de verschillende blokken en allemaal gerealiseerd als sociale huur.”

 


Credit: Hagemeister / Andreas Secci

Hagemeistersortering 

Zes van de zeven woongebouwen van Space-S kregen gevels met een Hagemeistersortering. Een wens van de gebruikers, aldus Aron Bogers: “Er is met hen druk overlegd over de gewenste uitstraling van de gebouwen. De bewoners gaven de voorkeur aan gebouwen die zouden passen bij het DNA van de plek, bij de bestaande industriële baksteenarchitectuur van Strijp-S.” Daarnaast mochten de woongebouwen van de bewoners onderling verschillen, maar ze moesten wel herkenbaar familie van elkaar zijn. Bogers: “Dus aan de gevels geen bonte mix van baksteen, maar per gebouw één sortering, van een fabrikant met een range van stenen die herkenbaar één familie vormen.”

 

Dat werden zes architectuursorteringen van Hagemeister: Lübeck, Liverpool, Rostock, Weimar, Farsund en Ruhrerde. Bogers: “Het karakter van de Hagmeistersorteringen past uitstekend bij de locatie – het zijn harde strengpersstenen met een industriële uitstraling.” De zes sorteringen vormen volgens Bogers een compositie van kleur met een duidelijke relatie tot de gebouwen in de omgeving.

 

Space-S is een van de negen nominaties voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018. De winnaar wordt op 18 mei bekendgemaakt.

Deel dit artikel