Scholen hebben baat bij groen

woensdag 13 november 2019
timer 4 min
Groen in en rondom scholen, kinderdagverblijven en op campussen heeft een positief effect op de gezondheid en het algehele welbevinden van leerlingen, studenten en personeelsleden. Het verbetert ook het concentratievermogen en de prestaties van leerlingen evenals het sociale klimaat. Steeds meer scholen kiezen daarom voor groen, in en rond hun gebouwen. En omarmen de natuur als oplossing voor hardnekkige problemen in het schooldomein.

Een van die problemen is het slechte binnenklimaat. Toenmalige Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol luidde in 2009 de noodklok voor het binnenklimaat in scholen. De gezondheid en prestaties van meer dan een miljoen kinderen stonden onder druk door de onfrisse werkelijkheid van de Nederlandse schoolgebouwen, aldus Van der Pol. Met meer groen in de klas kan een enorme stap worden gezet. Groen zuivert de lucht en vermindert concentraties CO2 en vluchtige organische stoffen en maakt zo scholen frisser en gezonder. De verdamping door planten in een gebouw leidt tot minder droge lucht: minder hoofdpijn en betere concentratie.En dat vertaalt zich in betere schoolprestaties. In een praktijktest in acht basisschoolklassen verbeterden de schoolprestaties met 20 procent wanneer planten in de klas geplaatst werden.

Thermische isolatie en hittestress 

Tot zover heel kort de winst van binnengroen. Met buitengroen zijn weer andere voordelen te behalen. Groen in de nabijheid van het schoolgebouw vermindert in de zomer hitte. Minder hittestress is prettig voor leerlingen en personeel maar ontlast tevensde installaties.Groen op het dak en aan de gevel vergroot de thermische isolatiewaarde, met als gevolg minder stookkosten eneen koeler gebouw in de zomer. Buitengroen verhoogt het welbevindenvan mensen: uitzicht op groen, binnen en buiten, heeft een stressreducerende werking en verbetert het concentratievermogen. Bovendien nodigen groene schoolpleinen uit tot buiten spelen.

Groene schoolpleinen 

Een aantrekkelijk en functioneel goed ingericht groen schoolplein draagt ook bij aan een beter sociaal klimaat op het plein. En stimuleert de lichamelijke activiteit waardoor kinderen minder last hebben van overgewicht en een betere motoriek ontwikkelen.Groene schoolpleinen openen ook de weg naarhet aanleggen van moestuinen.Een moestuin kan de kinderen zeer betrekken bij het groen en als bijvangst stimuleert zo’n tuinhet eten van groente en fruit.Een groener schoolterrein en een groenere buitenruimte hebben ook een pedagogische meerwaarde: groen in de leeromgeving bevordert de cognitieve ontwikkeling (werkgeheugen en concentratievermogen).Niet voor niks zijn de Buitenlesdagen van Jantje Beton zo enorm populair. Heel veel scholen die op die dag voor het eerst in aanraking komen met buiten leren nemen het op als vast onderdeel in hun curriculum. 

OBS De Kariboe, Heemskerk 

Hoe een vergroend schoolplein werkt is goed te zien in Heemskerk. OBS De Kariboe verhuisde in 2012 naar een nieuwe locatie. Een mooie aanleiding om een sterk en innovatief vergroend schoolplein aan te leggen. Er zijn tal van elementen uit de natuur te vinden. Een klimrots, een vlindertuin en een doolhof van wilgentenen en – voor het geven van les in de buitenlucht – zelfs een amfitheater. Erzijn moestuinen aangelegd waar kinderen aan de slag kunnen met groenverzorging. Hier bevinden zich ook insectenhotels.Kinderen komen zo in aanraking met wat er groeit en bloeit in de natuur. In het verlengde daarvan worden ook buiten school initiatieven ontplooid, zoalscampagne Bulbs4Kids, dat als doel heeft kinderen op een laagdrempelige, spannende manier kennis te laten maken met de natuur. “Door zélf bloembollen te planten, leren ze bloembollen spelenderwijs van dichtbij kennen. Zij zien dan met eigen ogen hoe de bloembollen uitgroeien tot schitterende bloemen. Deze ervaring blijft ze een leven lang bij!” 


Dit artikel is verschenen in Stedebouw en Architectuur 05/2019. Lees meer van Stedebouw en Architectuur in onze bibliotheek.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Scholen hebben baat bij groen

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »