Artikel

Warm welkom voor Groningse Vismarkt

Voor het ruim 40 jaar oude pand aan de Vismarkt in het historische stadshart van Groningen was een nieuwe stedelijke invulling vereist. Architectenbureau De Zwarte Hond maakte een nieuw ontwerp van volledig metselwerk met een fraai reliëf in de gevel, gecombineerd met grote glasvlakken voor een transparante sfeer. Het drie verdiepingen tellende gebouw zou een schitterende eyecatcher worden met de techniek van nu en de sfeer van toen.

Tijdens het ontwerp bleek dat de grotere rooilijn van de bebouwing vóór 1973 mocht worden benut, zodat er vanaf de hoekpunten zeker 2,6 meter naar voren gebouwd kon worden. Dit werd een hele uitdaging voor de ontwerpers omdat de fundering, vermoedelijk daterend uit de 16e eeuw, niet mocht worden aangepast en waarschijnlijk ook niet zo zwaar kon worden belast.  


Opdrachtgever D-Groep Vastgoed bv vond soelaas in het
E-board systeem vanVandersanden. Deze geveloplossing wordt veelal toegepast in projecten waar goede isolatie vereist is, maar juist ook op bouwkundig gebied is het een interessante toepassing. Het E-board systeembestaat uit lichtgewicht platen van EPS-SE-HR, malgevormd, die onderling in elkaar klikken en verlijmd en mechanisch bevestigd worden op de bestaande gevel.





Door een profiel
op lagenmaatop de platen kunnen steenstrippen, die door Vandersandenuitvolle baksteen worden gezaagd,netjes recht worden geplaatst. Deze materiaaltoepassing is vele malen lichter dan het werken met massieve steen, waardoor ook de bouwkundige constructie minder zwaar kon worden uitgevoerd. Er waren dus diverse kostenbesparingen te boeken. 
 


De reliëfs on
tstaan tamelijk eenvoudig door de verschillende diktes isolatiemateriaal te gebruiken, en ook zijn verschillende diktes steenstrippen toegepast. De royale
uitkraging van het pand is zelfs aan de onderzijde voorzien van dit ‘metselwerk. Ook op alle hoeken lopen de stenen mooi door met behulp van zogenaamde hoekstrippen en hoekzoolstrippen. Door deze op maat gemaakte steenstrippen is de afwerking niet te onderscheiden van een volle steen. Wat betreft kleur is er gekozen voor een mix van drie stenen. Dit geeft het pand delook and feelvan origineel metselwerk, exact wat architectenbureau De Zwarte Hond voor ogen had.  




Wat
leek op een technisch gecompliceerde klus, werd door een effectieve aanpak omgedraaid ineen soepel proces. Binnen een jaar tijd was het gehele pand gerenoveerd en zelfs voor die tijd was de horeca in de plint al open. Inmiddels heet ook koffie-, jazz- en wijnzaak
CappuVino, die de bovenste drie verdiepingen betrok, iedereen welkom. 

Deel dit artikel