Artikel

Ruimtebesparend isoleren door thermische reflectie

PXA Nederland (Arthur Horeman) is al sinds 2009 de verkooporganisatie van Isobooster. Isobooster – een innovatieve, hoogwaardige, meerlaagse isolatiefolie die bestaat uit verschillende lagen aluminiumfolie afgewisseld met luchtkussens – is in 2007 ontwikkeld door Jelle Horeman. De isolatiewerking geschiedt op basis van thermische reflectie. Dit jaar is Isobooster voor het eerst aanwezig op Building Holland. Speciale aandacht is er in de stand voor de toepassing van Isobooster bij KIM-verwarming en borstweringen.

De essentie van de isolatiefolie van Isobooster is dat het niet zoals conventionele isolatiematerialen warmte absorbeert en doorgeeft, maar dat het de stralingswarmte terugkaatst. Momenteel wordt het vooral toegepast in de bestaande woningbouw en dan met name in kruipruimtes en daken. Daarnaast zijn volgens Arthur Horeman ook wanden interessant. “Dan heb ik het met name over de enkelsteens muren, waar Isobooster in een voorzetwand wordt gebruikt. Voor spouwmuren is het gebruik van Isobooster alleen bij nieuwbouw bruikbaar, maar wel bijzonder geschikt en interessant. Een voordeel van Isobooster is ook dat er maar weinig materiaal van nodig is om de woning naar het gewenste isolatieniveau te krijgen. En dat geldt zelfs voor een Nul-Op-De-Meter woning.”


Isobooster is niet alleen een optie voor grondgebonden woningen maar kan ook worden toegepast bij appartementencomplexen. Aan de achterkant van de stand op Building Holland is er een foto van zo’n project – Poort van Toorop in Amsterdam – waar Isobooster is toegepast. “Het mooie daaraan is bovendien dat Isobooster is toegepast in de wanden.”Spouwmuurisolatie in betonskeletbouw. Nul-Op-De-Meter-woning.

Plintverwarming

Speciale aandacht is er in de stand voor plintverwarming, een manier van verwarmen die de laatste tijd steeds populairder wordt. Isobooster is volgens Horeman een goede optie bij plintverwarming. “De plint is een van de moeilijkste punten van een woning. Omdat daar het fundament, de muur en de buitenwereld samenkomen is het lastig qua vochthuishouding en temperatuur.” Hij legt uit wat het voordeel is van Isobooster: “Je verwarmt in de plint. De warme lucht stijgt dankzij het coandă-effect direct langs de muur op. Omdat de warmte Isobooster tegenkomt, wordt die terug gereflecteerd de woning in. Dat betekent ook dat je minder energie en een lagere temperatuur nodig hebt om in de ruimte een aangename verblijfstemperatuur te bereiken. De wand en vervolgens het plafond worden namelijk één groot stralingspaneel, dat van alle kanten de warmte naar je toe straalt.” Bij conventioneel isolatiemateriaal trekt de warmte de muur in en gaat naar buiten.


Isobooster is ook een goede oplossing bij borstweringen, vertelt Horeman. “Vaak zit onder het kozijn een deel waar geen licht doorheen komt en waar wordt geprobeerd met zo min mogelijk materiaal in een zo klein mogelijke ruimte een zo hoog mogelijke isolatiewaarde te halen. Vanwege de geringe beschikbare ruimte – vaak zo’n zeven tot tien centimeter – is het met gangbare materialen vrijwel onmogelijk om hoge isolatiewaardes te halen. In onze stand laten we zien dat Isobooster daarvoor een optimale oplossing is. Omdat je er weinig van nodig hebt en je toch een hoge isolatiewaarde kunt halen.”Poort van Toorop, waarbij Isobooster is verwerkt in de gevels.

De zeven voordelen van Isobooster

  1. Hoge isolatiewaarde: door toepassing van thermische reflectie isoleert Isobooster isolatiefolie beter dan elk ander isolatiemateriaal, wat een grote besparing op de energierekening oplevert. Geen enkel ander isolatiemateriaal geeft hogere R-waarden bij dezelfde dikte.
  2. Isobooster is in alle opzichten een duurzaam product: dun, licht, milieuvriendelijk, gemakkelijk te verwerken, lange levensduur en volledig recyclebaar.
  3. Geluiddempend: Isobooster heeft een geluidsabsorptie van ten minste 20 dB(A) bij een dikte van 24 mm, hetgeen ongekend is voor een isolatiemateriaal van deze dikte.
  4. Veilig isoleren: Isobooster verspreidt geen vezels wanneer u het materiaal op maat snijdt en plaatst, en is daardoor veilig in gebruik.
  5. Gezonder leefklimaat: Isobooster isolatiefolie zorgt voor een reflectie van thermische infrarood (warmtestraling) waardoor het verdampingseffect wordt versterkt én optimaal ‘uitgebuit’. Voer je de waterdamp goed af, dan ontstaat er droge lucht. Droge lucht isoleert twee keer zo goed als vochtige lucht en een lage relatieve vochtigheid betekent ook een gezonder leefklimaat.
  6. Overal toepasbaar: Isobooster isolatiefolie is overal in te zetten. Bij nieuwbouw en renovatie. Isobooster is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld de isolatie van de wand of spouwmuur, bijvoorbeeld achter gips, beton of baksteen. Het materiaal leent zich ook uitstekend om vocht(problemen) in bijvoorbeeld kelders en kruipruimtes te bestrijden.
  7. Het basismateriaal van de isolatiefolie, polyethyleen, is bijzonder sterk en bestand tegen gemene stoffen en beschadigingen. Isobooster gaat (getest door TNO) wel 70 jaar mee.
Dit artikel verscheen in de Building Holland Special 2018 van Stedebouw & Architectuur.

Tekst: Peter Bekkering

Deel dit artikel