Artikel

MK Deuren presenteerde wereldprimeur op Building Holland

MK Deuren – nu MK Doors – staat voor de vierde maal op Building Holland. Voor de eerste keer wordt echter een wereldprimeur gepresenteerd: de MK-Mark. In dit artikel licht eigenaar Mark Kooijman wel al een tipje van de sluier op.

Kooijman focust op een aantal kenmerken van de buitendeur met dorpel die het concept van de MK-Mark op zich al heel bijzonder maken. “Allereerst de wind- en waterdichtheid. De MK-Mark heeft een wind- en waterdichtheid van 1100 Pascal. Dat is ruim boven de 650 Pascal die gevraagd wordt. En is tweemaal de hoeveelheid die nodig is om een orkaanstorm te weerstaan. Daarnaast heeft de MK-Mark een enkele dichting in plaats van een dubbele dichting zoals tegenwoordig standaard is bij de meeste buitendeuren met dorpels.” Dat tweede aspect is met name interessant voor de renovatiemarkt legt Kooijman uit. “De renovatiemarkt moet bij een dubbele dichting wisselen van houtzwaarte. Dat betekent dat ze de kozijnen moeten aanpassen of vervangen, terwijl daar geen ruimte voor is. Bij de MK-Mark daarentegen hoeft vanwege de enkele dichting het kozijn niet te worden aangepast. Hij kan er in één keer worden ingezet en dat betekent een flinke kostenbesparing.”

Digitaal ingemeten

Kooijman noemt nog een voordeel van de MK-Mark. De MK-Mark hoeft vrijwel nooit te worden ingemeten. “Tegenwoordig worden buitendeuren overal digitaal ingemeten. Dat wordt gedaan zodat uitvoerders zeker zijn van hun zaak. Bij de MK-Mark kunnen ze zich de tijd, moeite en kosten besparen. Alleen bij incidentele projecten, waar alles echt schots en scheef staat, is het bij de MK-Mark nog nodig. Bij flats daarentegen, waar afmetingen standaard zijn, zal het nooit nodig zijn.”


Bij de standaard afmetingen van flats hoeven MK-Mark-deuren nooit te worden ingemeten

Duurzame houtsoort

De MK-Mark bestaat uit twee onderdelen: als eerste een buitendeur met een Tricoya-beplating, een zeer duurzame houtsoort, die ervoor zorgt dat de deur lang mee kan en weinig onderhoud nodig heeft. En als tweede een Premax (= de MK-Promax) onderdorpel. Inmiddels zijn er patenten aangevraagd op zowel de afzonderlijke onderdelen als op het totaalconcept.

Passiefnorm

Kooijman legt uit waarom de MK-Mark is ontwikkeld. “Zo’n vijf jaar geleden zijn we onderzoek gaan doen naar betere prestaties voor entreedeuren (= buitendeuren) van woningen. In de renovatiemarkt kwamen we vaak tegen dat de buitendeur de zwakste schakel was van de bouwschil. Dat wilden we oplossen. Vandaar dat we als eerste aan de gang zijn gegaan met de wind- en waterdichtheid en met de isolatiewaarde. En met succes, want naast de hierboven al genoemde voordelen voldoet de MK Mark ook aan de passiefnorm. En is de buitendeur niet langer de zwakste schakel van de gebouwschil.”

MK Doors

De toepassing van een wereldprimeur betekent ook dat MK Deuren zich niet langer focust op de Nederlandse markt, maar ook internationaal de vleugels wil uitslaan. “Het is bekend dat Nederland op het gebied van duurzaam bouwen en circulariteit bepaald geen voorloper is. Met MK Mark willen we echter laten zien dat ook Nederland producten kan ontwikkelen die internationaal interessant zijn.” In verband met deze ambities wordt ook de naam aangepast: MK Deuren wordt MK Doors. Ook is het bedrijf eind 2016 begonnen met het opzetten van een eigen deurenfabriek.

Meer informatie over dit nieuwe concept vindt u in dit artikel.


Dit artikel verscheen in de Building Holland Special 2018 van Stedebouw & Architectuur.

Tekst: Peter Bekkering

Deel dit artikel