Gevel van restmateriaal uit de auto-industrie

maandag 7 oktober 2019
timer 3 min
Het NEMO Science Museum opende in 1997 zijn deuren met een nieuw gebouw in het centrum van Amsterdam. Het gebouw, ontworpen door Renzo Piano, is een populaire attractie voor kinderen. Met de recente uitbreiding Studio, in een voormalige sporthal op het Marineterrein, pal tegenover NEMO, aan de overkant van het Oosterdok, verlegt het museum de focus naar volwassenen.

De opzet van Studio past goed bij het innovatieve karakter van het Marineterrein, een 12,7 hectare groot terrein (rijksgrond), waar al 360 jaar onderdelen van Defensie zijn gevestigd. Het terrein is in 2015 ten dele vrijgegeven door Defensie. Op het Marineterrein zijn sindsdien organisaties en onderzoekers gevestigd die zich bezighouden met het bedenken van oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen en een duurzame leefomgeving. Veel gebouwen op het terrein zijn aangepast. Zo is in 2016 door bureau SLA een van de onderwijsgebouwen van de marine getransformeerd ten behoeve van innovatieve startups. 

Bestaande gebouw 

De bijna 1400 vierkante meter grote Studio komt in de laagbouw van gebouw 027A, een voormalige sporthal, hemelsbreed 700 meter verwijderd van het recht tegenover gelegengroenkoperen gebouw van het NEMO Science Museum. 


De
voormalige sporthal maakte integraal onderdeel uit van het gebouwensemble dat in 1966 werd opgeleverd naar een ontwerp van De Weger uit Rotterdam. Het rationele complex leunt stevig op de Vijf Punten van een Nieuwe Architectuur van Le Corbusier. De kolommen waar de hoogbouw op rust (de 'pilotis') waren dankbare elementen voor sculpturale expressie. De laagbouw is in de loop van de jaren uitgebreid en bekleed met golfplaat ten behoeve van een (minimaal) isolerende schil.  


Het bestaande gebouw is zoveel mogelijk intact gelaten. Met het oog op de nieuwe functie zijn wel enkele bouwkundige ingrepen  gebeurd, zoals
het verwijderen van niet dragende binnenwanden en het toevoegen van een garderobe en natte groepen. De installatietechniek is enigszins aangepast om de bijeenkomstfunctie te faciliteren.  

Gevel 

Het uiterlijk van het gebouw onderging een gedaanteverwisseling. Voor Studio ontwierp bureau SLA een gevel van restmateriaal uit de auto-industrie. De 120 vierkante meter gevel bestaat uit twee lagen contourplaten, die ondermeer met hulp van de oogstkaart van SuperuseStudios zijn gevonden. Onderdelen voor nieuwe auto’s worden uit de platen gestanst. Wat overblijft is een 6 millimeter dikke stalen plaat met willekeurige grafische patronen. Voor gebruik aan de gevel werden de contourplaten verzinkt en zijn ze voorzien van een coating.  


Bureau SLA koos
ervoor om de platen over elkaar te monteren, waardoor de gevel diepte krijgt. De positie van de platen is, omdat de patronen van tevoren niet bekend waren, op de bouwplaats en in het werk vastgesteld. Een mooi voorbeeld van design bycoincidence, een van de kenmerken van circulair bouwen en ontwerpen. De platen zijn bevestigd aan een staalconstructie van standaard elementen, die aan elkaar gebout zijn, zodat ze relatief eenvoudig te demonteren zijn. De staalconstructie staat op een rij poeren los voor het bestaande gebouw.  


Dit artikel is verschenen in Stedebouw en Architectuur 04/2019. Lees meer van Stedebouw en Architectuur in onze bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Gevel van restmateriaal uit de auto-industrie

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »