Een eigen plek voor jongeren van De Brink

woensdag 6 november 2019
timer 3 min
Trots zijn ze op hun eigen plek, de jongeren in de Amersfoortse wijk Vathorst. Een eigen honk bij het voorzieningencluster De Brink, speciaal voor, met en door hen tot stand gekomen. Een droom van vele gemeenten, die werkelijkheid is geworden.

Verschillende partijen gaven een voorzet voor een nieuwe jongerenontmoetingsplek bij De Brink. De ideeën van BOERurbanb met het inrichtingsconcept OUR PLACE, werden als beste beoordeeld door gemeente en jongeren. Met de jongeren werd daarna een ontwerp gemaakt voor deze speciale plek. 

Participatie en echte inbreng

Samen met de gebiedsmanager, jongerenwerk, actieve wijkbewoners en een groep jongeren die regelmatig bij de Brink rondhangt werden de wensen in kaart gebracht. Wat is wenselijk en haalbaar. Ook met het oog op de multifunctionele rol die het plein vervult in de omgeving. Hoe moet het plein eruit gaan zien als het gaat om kleurgebruik en materiaalsoorten, wie moeten zich er allemaal thuis voelen op verschillende momenten van de dag. Wat moet de uitstraling zijn van deze nieuwe plek. Willem van Laar, wijkontwikkelaar en als gebiedsmanager ingehuurd in deze buurt, ging met de jongeren, een streetartisten Arwin Louwrink van BOERurbanom tafel en schetste letterlijk met hen de randvoorwaarden voor hun eigen ideale plek. 




Het werkt goed jongeren een stem en echte invloed te geven, dat vinden we als stad belangrijk. Maar dan heb je wel een partij nodig die snel, interactief en flexibel op hun wensen en ideeën kan inspelen en dat heeft BOERurban goed gedaan. Dan zit je dus niet op een kantoor; het was op locatie ontwerpen met de pizzadoos op schoot en nakomen wat je zegt en belooft."Willem van Laar, gebiedsmanager Amersfoort.

Huiskamer zonder ouders 

De jongeren wensten een plek die open is, maar ook beschutting geeft tegen regen, als alternatief voor het schuilen onder een kleine luifel aan het gebouw. Het inrichtingsconcept OUR PLACE bood uitkomst: een locatie met balans tussen voldoende privacygevoel én voldoende zichtlijnen vanuit de omgeving. De ontwerpers tekenden speelse, modulaire BOERcorner bankjes in, voor zitten op hoogte op verschillende niveaus. Met BOERplacemakers waar je ook op kunt freerunnen en die tevens de nodige markering geven aan de plek. De sympathieke boodschap op de speechbubble en de gave streetartgeven de plek het juiste sfeertje. Dit alles, onder een overkapping met ledverlichting, maakt de huiskamer compleet.Voor afvalverzameling zijn robuuste en strakke FinBin afvalbakken geplaatst. Een echt eigen plek waar je mag zijn, een huiskamer, maar dan zonder ouders. 



Sociale cohesie 

De Brink is een voorzieningencluster waarin onder andere zorg, onderwijs, woningbouw, sport- en vrijetijdsvoorzieningen zijn samengebracht. De diverse instellingen wilden een samenwerking realiseren waarin de eigen identiteit herkenbaar blijft en waar binnen ruimte is voor spel en geborgenheid, van jong tot oud.Bij de ontwikkeling van voorzieningen moest dus worden gekeken naar diverse partijen en belanghebbenden. Niet alleen is er een jongerenplek gerealiseerd, ook zijn er bankjes geplaatst voor de ouders die hun kind op komen halen van de nabijgelegen school. En zijn er speelaanleidingen op de grond aangebracht voor het vermaak van de allerkleinsten. De scholen zijn in het proces betrokken en ook het jongerenwerk, de beweegcoachesen actieve wijkbewoners die er activiteiten organiseren. Zo ontstaat ruimtegebruik door verschillende leeftijdsgroepen en een bepaalde mate van sociale cohesie en controle. Het gebruik van de ruimte verloopt zo niet in ‘hokjes’ maar loopt in elkaar over. Zo wordt interactie gecreëerd voor de gehele buurt.  


Dit artikel verschijnt in Stedebouw en Architectuur 05/2019. Lees meer van Stedebouw en Architectuur in onze bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Een eigen plek voor jongeren van De Brink

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »